Berat Albayrak: Kadınlardan gelen sorulara şaşırdım

Albayrak, bir panelde kadınlardan gelen sorulara değinerek, 'Maliyecilerin soramayacağı sorular sordular. Ekonomiye ne kadar vakıf olduklarına şaşırdım' dedi.

Berat Albayrak: Kadınlardan gelen sorulara şaşırdım

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dile getirdiği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mesajında yakın zamanda katıldığı bir panelden söz ederek, “Hanımlar ev ekonomisi soracaklar sandım. Bir sorular geldi. Eline su dökemeyeceğimiz maliyecilerin soramayacağı sorular sordular. Ekonominin detaylarına ne kadar vakıf olduklarına şaşırdım” diye konuştu.

Albayrak, Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) ve Borsa İstanbul işbirliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ‘Kadın Erkek Eşitliği’ için düzenlenen törende konuşmalarda bulundu.

Bakan Albayrak’ın konuşmasından bazı notlar şöyle:

” – Enerji veren bir ruhu var kadınlarımızın. Gerek anne gerek eş olsun… Toplumun her kesiminde her noktasında bu değerli gün vesilesi ile cinsiyet adaletsizliği ile mücadele noktasında farkındalığımızın artmasını isteyerek başlıyorum konuşmama.

– Bakanlıkta hep erkek var hiç kadın yok, biz bu organizasyonlar farkındalık oluşturmak için düzenlemiştik. Türkiye’nin cinsiyetle ayrımcılık noktasında ciddi yol katettiğimizi görmemize vesile oldu. Türkiye’de cesur, özgüvenli ve girişimci kadınlar engel tanımadan üretime katılıyor ve katma değer üretiyor. Kadınlarımız üretime katılıyorlar, katma değer üretiyorlar. Anadolu’nun dört bir yanında aynı güce şahit oluyoruz. Ülkemizin bir ucundan diğer ucuna yaptığımız ziyaretlerde gençlerimiz ve kadınlarımızla oturup istişare ediyorum. Tüm bu temaslarda müthiş bir enerji oluyor.

– Geçen gittiğimiz yerde hanımlar ev ekonomisi sanıyordum, maliyecilerin soramayacağı soruları sordular. Meseleye ne kadar vakıf olduklarına şaşırdık. Gelecek nesillere ancak yaşlısıyla, genciyle,kadınıyla erkeğiyle hep beraber omuz omuza vererek ulaşabiliriz. Türkiye bu dönemlerden geçti. Kadınlara yönelik ayrımcılığı yaşadık, kadının kadına yaptığı ayrımcılığı yaşadık. Türkiye cinsiyet ayrımcılığı ile mücadelede güçlü bir noktaya sahip. Seçme seçilme konusunda dünyadaki ilk ülkelerden oldu.

– Toplumsal hafızamızdaki ve belleğimizdeki bu referanslar yeterli değil. 15-20 yılda rakamlar ortada kadınlarımız önemli mesafe katetti. Aynı zamanda özel sektörde yakaladığımız bu ivmeyi kamu noktasında istediğimiz düzeye çıkaramadık. Hazine ve Maliye Bakanlığı üzerinde konuşuyorum. Belirli pozisyonlardaki mevkilerde kadınlarımız çok az. Tüm Bakanlıklar ve kamuda kadınlarımız çekinmeden bu pozisyonlara talip olmalarını bekliyorum.

– Yeni Ekonomi Programı’nda en önemli unsurlardan biri nitelikli insan kaynağı olarak belirtiğimiz kavram en önemlilerinden oldu. Ülkemiz eğitimli insan gücüne sahip. Son 17 yılda Türkiye Cumhuriyeti devletinin yıllık bütçelerinden en yüksek payı Milli Eğitim Bakanlığı olmuştur. Haydi Kızlar Okula gibi bu altyapıyla çok daha iyi noktaya gelmiştir. Bu katılımı arttırsak cinsiyet adaletsizliğine engel olarak devam ederiz. Türkiye 16 yıldır her alanda ciddi değişim dönüşüm süreçlerinden geçti.

– Kadınlarımızın bugüne kadar olduğu gibi yeni ufuklar açması çok önemli. Biz kadınlarımıza güveniyoruz. Ben bu duygu ve düşüncelerle annelerim, kıymetli eşim, kızım ve Türkiye’deki kadınlarımızın kadınlar gününü kutluyorum.”