5.70'le başladı, 5.84'le bitirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, canlı yayında ekonomiyle ilgili mavi boncuk dağıtmaya devam ederken, döviz kurundaki tırmanış akşam saatlerinde hızlandı.

5.70'le başladı, 5.84'le bitirdi

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 24 Haziran seçimlerinden önce yaptığı bir konuşmada, “Bu kur filan, bunların hiçbirisi bizim geleceğimizi belirleyen şeyler değil. 24’ünde siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz” demişti.

Seçim sonrası 7.20 TL’lere ulaşan dolar kuru bu yılın Şubat ayı itibariyle ise 5 TL’ye kadar inişe geçmişti. Ancak bu seviyelerden aşağıya düşmeyen kur, son günlerde artış eğilimine girerken son 24 saat içerisinde deyim yerindeyse uçuşa geçti.

Güne 5.46 liradan başlayan dolar kuru, akşam saatlerinde 5.80 liraya kadar yükseldi. Dolar/TL saat 22.37 itibariyle 5.83’ü aştı. TL’nin dolar karşısındaki bir günlük değer kaybı böylelikle yüzde 5’e ulaştı.

Bu sırada Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise partisinin yayın organı A Haber’de canlı yayın konuğu olarak ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Albayrak’ın programa başladığı 20.00 sıralarında 5.70 lira olan dolar, programın bitiminde ise 5.85’e doğru yol alıyordu.

Albayrak ise programda bilindik üslubuyla “iyimserlik” ve “vaat”lerle dolu açıklamalarda bulundu. Programda kurdaki dalgalanmayla ilgili soruyu doğrudan yanıtlamaktan kaçınan Albayrak, konuyu Gezi Direnişi’ne getirerek “Bugün Türkiye seçime giderken son dönemde özellikle aynı Gezi dönemi olduğu gibi manipülasyona dayalı bilgi kirliliği süreci var.” dedi.

Albayrak’ın konuşmasında o bölüm şöyle:

“Türkiye ekonomisi nasıl bir yol kat etmiş. Türkiye’de piyasalara güven verecek ortam oluştu. Türkiye normal bir coğrafyada yaşamıyor.

Amerika’da 2007’den bu yana büyük bir endişe doğuracak bazı datalar açıklandı. Küresle piyasalara etkisi… Bugün Türkiye seçime giderken son dönemde özellikle aynı Gezi dönemi olduğu gibi manipülasyona dayalı bilgi kirliliği süreci var.

Türkiye ekonomisi her geçen gün kırılganlıklarını geride bırakacak seviyede güçlü adım atıyor.

Tanzim sürecinin başladığı dönemde Antalya’da fırtına oluştu, seralar yıkıldı. Sonuç 5 liradan 15 liraya fırladı. Meselenin arkasında başka bir şey varmış. Bunu fırsat bilen iki kesim, seradan yıkılan alanı bahane eden bir kesim stokçuluk yaparak fiyatı yukarıya çekti.

Yaz aylarında cari açıkta pozitif süreçler yaşayacağız.

2003 yılından itibaren iç dış müdahale süreci yaşadık. Türkiye 2002 yılından itibaren 3 bin 895 doları geçtikten sonra trend yakaladı. Türkiye bölgesel içeriden ve dışarıdan kaynaklı müdahalelerle karşı karşıya kaldı. Gezi bir oldu 4-5 olan faizler 6-7 lere çıktı. 2015-16 darbe süreci yaşandı. Onu püskürttük terör eylemleri. Her gün dibimizde..

Benim tahminim hep onu ifade ettim, muhtemelen eylül ayında enflasyonda tek haneyi görme ihtimalimiz yüksek.”