Belgeler yayımlandı: Trump Ukrayna'da Biden soruşturması istemiş

ABD Adalet Bakanlığı, Başkan Donald Trump hakkında azil soruşturması açılmasına yol açan telefon görüşmesinin özetini yayımladı. Buna göre Trump, 2020 seçimlerindeki en dişli rakibi olması beklenen Demokrat Partili Joe Biden'ın oğlunun Ukrayna'daki faaliyetleri hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Belgeler yayımlandı: Trump Ukrayna'da Biden soruşturması istemiş

ABD Başkanı Donald Trump hakkında Kongre’deki Demokrat Partililerin azil soruşturması açma kararı vermesine neden olan telefon görüşmesinin özet dökümü, Adalet Bakanlığı tarafından yayımlandı.

Özet döküme göre Trump, temmuz ayında seçim zaferini kutlamak için aradığı Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’den, kendisinin 2020 ABD başkanlık seçimindeki Demokrat rakibi Joe Biden’ın faaliyetleriyle ilgili inceleme başlatmasını, bunun için Adalet Bakanı William Barr ile işbirliği yapmasını istemiş.

Sputnik’in haberine göre; Trump’ın araştırılmasını istediği konu ise eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın oğlu Hunter’ın yönetim kurulunda bulunduğu gaz şirketine yönelik herhangi bir soruşturmayı baskı yapmak suretiyle kapattırıp kapattırmadığı…

Mart 2016’da, dönemin Başkan Yardımcısı Joe Biden Kiev’i ziyaret edip Başsavcı Viktor Şokin’in görevden alınmasını sağlamıştı. Mayıs 2019’da ise Şokin’den Hunter Biden’ın o sırada çalıştığı Burisma Holding’i soruşturduğu iddiası gelmişti. İddia şimdiki Başsavcı Vitaliy Kasko tarafından hemen yalanlanmıştı.

Belgeler yayımlandı: Trump Ukrayna'da Biden soruşturması istemiş

Özet döküme göre Trump, Zelenskiy’ye şunları söyledi:

“Biden’ın oğlu hakkında çok konuşuluyor, diyorlar ki Biden oğlu hakkındaki kovuşturmayı durdurmuş, işin aslını öğrenmek isteyen çok sayıda insan var. Dolayısıyla bizim adalet bakanıyla ne yapabilirsen harika olur.

Biden kovuşturmayı durduğuna dair övünerek etrafta dolaşıyor, dolayısıyla buna bir bakabilirsen… Bana yaptığı korkunç bir şey gibi geliyor.”

Bu telefon görüşmesinin öncesinde, Trump, Ukrayna’ya yaklaşık 400 milyon dolarlık Amerikan yardımının dondurulması talimatını vermişti.

Özet döküme göre Trump, Zelenskiy’e “Gaz şirketine soruşturmanın yeniden açılması için Başsavcı William Barr size ulaşacak” dedi.

Ancak Adalet Bakanlığı Sözcüsü Kerri Kupec, Trump’ın Barr’dan Kiev’le temas kurmasını talep etmediğini, Barr’ın da soruşturma ya da herhangi başka konuda Kiev’le iletişime geçmediğini söyledi. Kupec’in açıklamasına göre Barr, Trump-Zelenskiy telefon görüşmesinden gerçekleşmesinden haftalar sonra haberdar oldu.