Bakan Soylu'dan valilere: Metruk binalarda her türlü pislik var, yıkın geçin

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, metruk binalarda uyuşturucu ve diğer yasadışı işlerin yapıldığını öne sürdü, valilere "Yıkın geçin" talimatı verdi.

Bakan Soylu'dan valilere: Metruk binalarda her türlü pislik var, yıkın geçin

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uyuşturucu başta olmak üzere birçok yasadışı duruma paravan olarak kullanıldığı iddiasıyla metruk binalara “savaş açtıklarını” söyledi.

Bakan Soylu, Ankara’da bulunan Gölbaşı Vilayetler Evi’nde Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, Ankara Valisi Vasip Şahin, Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanı İbrahim Seydioğulları, Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz ve kurul üyelerinin de katıldığı Bağımlılık ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuştu.

Metruk binalar konusunda “önemli bir çalışma ve sıkı bir takip içinde bulunduklarını” belirten Soylu, şunları söyledi:

“Yaptırdığımız saha araştırmalarında, uyuşturucu kullanıcılarının, maddeyi yüzde 40.7 oranında kendi evlerinde, ikinci olarak da yüzde 24.6 oranında metruk binalarda kullandıklarını tespit ettik. Bunun üzerine metruk bina konusuna yoğunlaştık. Rakamlarımızı ada parsel bazında yeniden güncellemeye tabi tuttuk ve tespiti yapılan metruk bina sayısı olarak 59 bin 367 rakamına ulaştık. Bunların yüzde 67’sini yıktık. Tesbiti yapılıp yıkılmayan metruk bina sayısı halen 21 bin 359’dur. Bu binaların da 8 bin 46’sının da yıkım kararı alınmış durumdadır. Yıkılamayanların bazıları sit alanında, bazıları kentsel dönüşüm alanında, bazılarının da varislerinin çokluğu nedeniyle tebligat gitmesi ve diğer süreçleri uzuyor. Bazı bina sahipleriyle de henüz anlaşılabilmiş değil, hatta bazılarının sahipleri belli değil. Sahipleri belli olmayan binaları da yıkıp geçin. Yıkıp geçmek lazım. Çünkü onun sahibini bulabilmek mümkün değil. Eğer işlemlerini yaparsak o iş 10 yıl, 20 yıl sürer. O binalarda sadece uyuşturucu yok ki her şey, her türlü pislik var, her türlü tehdit ve taciz ortamının oluşabileceği iklim var. Onun için bu konularda bütün valilerimize, kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza. Dozerleriniz boş durmasın. Bu mesele de atacağımız en önemli adımlardan bir tanesidir. Yıkabildiğimizi yıkıyoruz, yıkamadığımızın da en güzel şekilde güvenliğini almak zorundayız.”