Bakan Pakdemirli ithal hayvanlardaki sahte evrak skandalını doğruladı, 'siyasete alet etmeyin' dedi

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, İspanya'dan Türkiye'ye getirilen 2 bin 939 besilik canlı hayvanın veteriner sağlık sertifikalarının sahte olduğunu kabul etti. "Hayvanlara el koyduk. Hayvanlar karantina altında, her türlü kan alındı." diyen bakan, 'konunun siyasete alet edilmemesini' istedi.

Bakan Pakdemirli ithal hayvanlardaki sahte evrak skandalını doğruladı, 'siyasete alet etmeyin' dedi

Kurban Bayramı öncesi İspanya’dan ithal edilen 2 bin 939 besilik canlı hayvanın veteriner sağlık sertifikalarının sahte olduğu bizzat  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yaptığı açıklamayla da anlaşıldı.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde düzenlenen “Yeraltı Barajları Eylem Planı” tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Pakdemirli, hastalık şüphesi bulunan hayvanlara ilişkin olarak, “Hayvanlara el koyduk, her türlü kan alındı, 21 günlük karantina süresi devam ediyor. Karantina sonunda sağlıklı değilse itlaf ediyorsunuz.” ifadesini kullandı.

Pakdemirli, söz konusu hayvanların İspanya’dan yola çıkıp, Lübnan’a gitmesinin planlandığını ancak Türkiye’ye getirildiğinin tespit edildiğini aktarırken,  bakanlığın şüphe ve tespitleri üzerine hayvanların kontrol belgelerinde sahtekarlık yapıldığının görüldüğünü belirtti ve şunları söyledi:

“Bundan sonra hayvanlara el koyduk. Hayvanlar karantina altında, her türlü kan alındı. Hiçbir sıkıntı yok, karantina süresi devam ediyor. Karantinada Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü 21 gün süre veriyor. Bu 21 gün süre içerisinde siz karantina tedbirlerini alıyorsunuz ve sağlıklıysa hayvanları Türkiye’ye ithal edip millileştiriyorsunuz, sağlıklı değilse de itlaf ediyorsunuz. Normal şartlarda İspanya’dan alınarak Lübnan için yola çıkmış ama evrakta bir sahtekarlık yapılarak Türkiye’ye sokulmak istenmiş.”

KONU ‘TEKNİK’MİŞ

“Konu tamamen teknik, siyasete alet edilemeyecek bir konudur.” diyen Bakan Pakdemirli, “Cumhuriyet savcılarına intikal etmiş bir konudur. Yani konu, hem teknik, bakanlığımızca değerlendirilecek, hem de suç tarafı olan, günlük siyasete mal edilmemesi gereken bir konudur. Bırakalım teknik adamlar işlerini yapsınlar. Arkadaşlarımız işlerini de gayet güzel yapıyorlar. Bu konudaki neticeler çıktıkça kamuoyuyla paylaşmaya devam ederiz.” diye konuştu.