Bakan Koca, Medipol'e peşkeşi 'tahsis' deyip savundu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Medipol Üniversitesi'ne yapılan ve 'peşkeş' olarak algılanan arazi ve bina tahsislerine dair bir savunma yaptı.

Bakan Koca, Medipol'e peşkeşi 'tahsis' deyip savundu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Medipol Üniversitesi’ne yapılan ve ‘peşkeş’ olarak algılanan arazi ve bina tahsislerine dair bir savunma yaptı. Bakan Koca, açıklamasında “Kanuni çerçevede rayiç bedel tespiti yapılarak, tarihi doku korunarak eğitim amaçlı kullanılmak kaydıyla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun izniyle yapılan bir tahsis” ifadelerine yer verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi için, okulun bağlı olduğu vakfa daha üniversite kurulmadan 200 milyon lira değerinde 17 dönümlük bir arsa tahsis edildiği ortaya çıkmıştı.

Medipol’e tahsis Ankara’da tarihi TCDD binası ile başlamış, Atatürk Orman Çiftliği arazisi ile devam etmiş; son olarak tarihi binaların da üniversiteye verildiği anlaşılmıştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Birçok üniversiteye yapılan tahsis gibi Bakanlığım döneminden önce yapılan tahsislerden birisi ve asla hibe anlamında hiçbir durum söz konusu değil. Kanuni çerçevede rayiç bedel tespiti yapılarak, tarihi doku korunarak eğitim amaçlı kullanılmak kaydıyla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun izniyle yapılan bir tahsis.”

Medipol Üniversitesi de konuyla ilgili gazetelere tekzip yolladı. TCDD Misafirhanesi’nin ve TCDD Müzesi Binası’nın kendilerine verilmesi haberine karşı Üniversite, “Bize verilmedi, tahsis edildi” yanıtını verdi.

Medipol Üniversitesi, Birgün gazetesinin 29 Temmuz tarihli sayısındaki “Ankara’nın ortasında koca koca talanlar” haberine noter aracılığıyla yolladığı tekzipte şu ifadeleri kullandı:

“Gazete’nin manşet sayfasında TCDD Misafirhanesi’nin ve TCDD Müzesi Binası’nın Müvekkil kuruma verildiği iddia edilmiştir ancak; Müvekkil kuruma hibe edilmeyen, sadece tahsis edilen bina ve arsanın ‘verildi’ yüklemiyle haberleştirilmesi, en iyimser yaklaşımla hukuki bir gerçeğin tahrif edilmesi anlamına gelmektedir.”

Birgün’ün detaylarını paylaştığı tekzipte, misafirhane ve müzenin 12 Haziran 2018’de üniversiteye ‘tahsis edildiği’ de belirtiliyor. Ayrıca tekzipte yer alan ifadede, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Sağlık Bakanı olduktan hemen sonra üniversitedeki görevlerinden istifa ettiği ve söz konusu haberde isminin geçirilmesinin ‘karalama kampanyası’ olduğu belirtiliyor.

Üniversite rektörü Ahmet Zeki Şengil ise yaptığı açıklamada, “Haberlerin bazılarında bahse konu binanın tarihi Ankara Tren Garı ana binasıymış gibi algılanmasına neden olacak fotoğraflar kullanılmıştır. Oysa konunun ana bina ile ilgisi yoktur. Tarihi Ankara Tren Garı ana binası TCDD’nin mülkiyetindedir ve TCDD tarafından kullanılmaya devam edilmektedir” ifadelerini kullanmış ve “Üniversitemiz bahse konu ek bina ve misafirhaneyi Milli Emlak’tan reel rayiç bedelle 29 yıllığına kiralamış bulunmaktadır. Yani “hibe”, “verilme” gibi bir durum söz konusu değildir” demişti.

Şengil ayrıca, işlemin iki yıl önce gerçekleştiriltiğini de belirtmişti.

Fahrettin Koca’nın üniversitesi Medipol’e son olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden kiralanan tarihi binaların kullanım hakları verilmişti: