Bakan hangi ülkede yaşıyor: Asgari ücrette AB'den iyiymişiz!

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, alım gücüne bakıldığı zaman Türkiye'nin birçok AB üyesinin önünde olduğunu iddia etti.

Bakan hangi ülkede yaşıyor: Asgari ücrette AB'den iyiymişiz!

Bakan Selçuk, alım gücüne bakıldığı zaman Türkiye’nin birçok AB üyesinin önünde olduğunu iddia etti ancak gerçekler hiç de öyle değil.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bugün 2020 asgari ücreti açıklamak için yapılan toplantıda asgari ücretin ne kadar iyi seviyede (!) ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

BAKAN GERÇEKLERİ GİZLEMEYE DEVAM EDİYOR

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, “2002 yılında net 184 lira olan asgari ücret, 2019 yılında net 2020 liraya yükseltmiş olduk. Böylelikle son 17 yılda asgari ücrette nominal olarak yaklaşık 10 kat artış sağlamıştık. Yine AB ülkeleriyle kıyasladığımızda da satın alma gücü paritesine göre; 2002’de 15. sıradayken 2019 yılında 10. sıraya kadar yükselmiş durumdayız.” dedi.

Bakan Selçuk, Türkiye’deki asgari ücretin birçok AB üyesi ülkeye göre daha iyi olduğunu geçtiğimiz toplantıda da iddia etmişti. Ancak ülkemizde 20 milyon 218 bin SGK’lı çalışanın yüzde 43’ü asgari ücret ve altında ücret alırken, yüzde 64’ü ise ‘asgari ücretin yüzde 20 fazlası’ altında çalışıyor.

TÜRKİYE’NİN AB ÜLKELERİNİ GERİDE BIRAKTIĞI İDDİASI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, “2019 itibarıyla ülkemizde uygulanan asgari ücretin; Bulgaristan, Yunanistan, Polonya, Macaristan, Portekiz gibi daha birçok Avrupa Birliği ülkesini geride bıraktığını görmekteyiz. Asgari ücretin satın alma gücüne baktığımızda AB’ye üye ülkeler arasında 2002 başında 15. sırada 2017 ve 2018 yıllarında 18. sıradayken bu yıl ülkemiz 10. sıraya yükselmiş durumda.” ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Selçuk’un Türkiye’nin geçtiğini iddia ettiği AB ülkelerine göre asgari ücret civarında ücret alan en fazla işçi Türkiye’de bulunuyor. Türkiye’deki asgari ücretle çalışanların toplam çalışanlara oranı %43 iken Bulgaristan’da bu oran %8.8, Yunanistan’da %7,7 Polonya’da %11.7 Macaristan’da %3 ve Portekiz’de % 13’tür. Ülkemizde işçiler AB ülkelerine göre çok daha az ücret alıyor.

(Grafikler DİSK-AR tarafından hazırlanan ASGARİ ÜCRET GERÇEĞİ 2019 RAPORU’ndan alınmıştır.)