Bakan Gül Washington’da yargı reformunu anlatacak, katılımcılara 350 dolar verilecek

Turkish Heritage Foundation, Gül'ün ziyareti için organize ettikleri toplantıya katılanlara 350 dolar vaat ediyor.

Bakan Gül Washington’da yargı reformunu anlatacak, katılımcılara 350 dolar verilecek

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, önümüzdeki hafta başkent Washington’da bir dizi görüşmelerde bulunacak. Gül’ün ABD Adalet Bakanı ile görüşüp görüşmeyeceği bilinmezken; ABD Kongresi’nde hem Senato hem de Kongre liderleri ile görüşmek için Washington’daki Türk Büyükelçiliği’nin Kongre ile yoğun bir temas içinde olduğu iddia edildi.

Gazeteci İlhan Tanır, Gül’ün Washington ziyaretini şöyle yorumladı:

“Türk yetkililer son yıllarda Washington’a geldiklerinde, genellikle AKP bağlantılı Seta Vakfı, geçtiğimiz yıllarda kurulan ve başında Ali Çınar’ın bulunduğu Türk Miras Vakfı (Turkish Heritage Foundation) ve AKP’ye yakın şirketlerden fonlanması ile bilinen Atlantic Council ile ortaklaşa düzenlenen platformlarda boy gösteriyor.

Başkentteki Middle East Institute’de Türkiye’den sorumlu uzman olan Gönül Tol’un attığı tweete göre Turkish Heritage Foundation, Gül’ün ziyareti için organize ettikleri toplantıya katılanlara 350 dolar vaat ediyor.

Daha önce böyle bir toplantıya katılmak için katılımcılara para teklif edildiği duyulmuş bir adet değil. Hele bir başka ülkenin üst düzey bir bakanının toplantısına katılım için yabancı ülkedeki konu ile ilgili uzmanların özel bir çaba göstermesi beklenen ve bilinen bir durum.

Para vaadiyle ilgili olarak Washington’daki bir Türkiye uzmanı, bu tür bir geleneği hayatında hiç duymadığını ifade ettikten sonra, bu paranın toplantıya gelecek yabancı uzmanların, davetli bakana ‘nazik’ davranması, diğer bir ifade ile ‘zor’ soru sormaması için önerilmiş bir rüşvet yerine geçtiği izlenimini aldığını söyledi.

Turkish Heritage Foundation, herhangi bir partiye yakın olduğunu reddediyor ve ABD’de sivil toplum örgütü statüsünde çalışmasını sürdürüyor. Vakıf; AKP’ye yakın şirketlerden fonlanıyor. Son zamanlarda birçok Amerikalı ve Türk yetkiliyi panellerde ve telekonferanslarda topluyor. Vakfın başkanı Ali Çınar, Türk diasporası içinde uzun yıllardır tanınan bir isim.”