'Bağdadi öldürüldü' iddiası

Trump'ın IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'nin öldürüldüğünü duyurması bekleniyor.

'Bağdadi öldürüldü' iddiası

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘önemli bir açıklama yapacağını’ duyurdu. Trump ise, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Çok büyük bir şey oldu” dedi ancak içeriğe dair bir bilgi paylaşmadı.

İddialara göre, Trump’ın IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin öldürüldüğünü duyurması bekleniyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Hogan Gidley, ABD Başkanı Donald Trump’ın TSİ 16:00’da ‘önemli bir açıklama’ yapacağını açıkladı.

Newsweek haberinde, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin ABD Özel Kuvvetleri’nce düzenlenen bir baskında öldürüldüğünü duyurdu. Dergi, Pentagon yetkililerine dayandırdığı haberinde, Trump’ın geçen hafta IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin hedef alınacağı çok gizli bir operasyona izin verdiğini ve bu operasyonun gerçekleştirildiğini iddia etti.

Trump’ın onayladığı ifade edilen söz konusu baskının Suriye’nin İdlib bölgesinde gerçekleştirildiği ve Bağdadi’nin bu operasyonla öldürüldüğü iddia edildi.

Üst düzey bir Pentagon yetkilisine ve bir ABD Ordusu yetkilisine dayandırılan haberde, ‘çok gizli’ operasyonda öldürülen kişinin Bağdadi olduğuna dair Pentagon’un ‘yüksek inanca’ sahip olduğu ancak detaylı doğrulama için çalışmaların sürdüğü kaydedildi.

MSB: BİLGİMİZ VARDI

Bir Pentagon yetkilisi, operasyondan önce Türkiye’ye haber verilmediğini belirtti. Ancak Milli Savunma Bakanlığı bunu yalanladı.

Bakanlık tarafından Twitter’dan paylaşılan mesajda, “ABD tarafından İdlib’e dün gece yapılan operasyon öncesinde askeri makamlar arasında bilgi alışverişi ve koordinasyonda bulunulmuştur” denildi.

İddiaya göre, ailesini Türkiye üzerinden İdlib’in dışına kaçırmaya çalıştığı sırada Bağdadi’nin buklunduğu yer saptandı. Bunun üzerine Amerikan özel kuvvetleri önce hava saldırısı, ardından da baskın düzenledi. Kısa süreli çatışmanın ardından Bağdadi’nin üzerindeki intihar yeleğini patlatarak kendini öldürdüğü öne sürüldü.

Olay yerinden DNA örnekleri alındığı, DNA testleri ile biyometrik incelemelerin ardından ölen kişinin Bağdadi olup olmadığının resmileşeceği kaydedildi.

Reuters’a konuşan İranlı iki yetkili ise Bağdadi’nin öldüğünü doğruladıklarını söyledi.

SDG-ABD OPERASYONU

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) söz konusu operasyonda Amerikan kuvvetleriyle birlikte çalıştıklarını savundu.

SDG Sözcüsü Mustafa Bali, IŞİD’e karşı yapılan bu ‘başarılı’ operasyonda ABD ile birlikte çalıştıklarını açıkladı.

‘Mazlum Kobani’ adıyla tanınan SDG Komutanı Ferhat Abdi de El-Bağdadi’ye yönelik operasyonu “Başarılı ve tarihi” olarak nitelendirdi. Twitter’dan mesaj paylaşan Kobani, bunun “Amerika Birleşik Devletleri ile istihbarat paylaşımının bir sonucu” olduğunu yazdı.