'BAE, casus yazılımla Mehmet Şimşek'i dinledi'

Reuters, Birleşik Arap Emirlikleri istihbaratının 'Karma' adındaki siber casusluk yazılımı aracılığıyla Ortadoğu'da yüzlerce siyasi ismin akıllı telefonlarına erişim sağladığını ileri sürdü.

'BAE, casus yazılımla Mehmet Şimşek'i dinledi'

Reuters ,Birleşik Arap Emirlikleri istihbaratının ‘Karma’ adındaki siber casusluk yazılımı aracılığıyla Ortadoğu’da yüzlerce siyasi ismin akıllı telefonlarına erişim sağladığını ileri sürdü. Dinlenilen isimler arasında eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de olduğu belirtildi.

Sputnik’te yer alan habere göre, Kuzgun Projesi olarak adlandırılan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) için çalışan eski ABD hükümeti istihbarat ajanlarından oluşan birimin ‘Karma’ adında karmaşık bir casusluk yazılımıyla aktivistlerin, diplomatların ve rakip yabancı liderlerin telefonlarını ‘hacklediği’ ortaya çıktı. Reuters haber ajansı, hedef alınan çoğu Ortadoğu’dan yüzlerce önde gelen siyasi kişilik içinde eski Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el Sani ve Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alavi bin Abdullah’ın da olduğunu belirtti.

Hedef alınan bir diğer ismin de Nobel Barış Ödüllü aktivist Tevekkül Karman olduğu kaydedildi. Karman’ın ‘Arap Baharı’ olarak adlandırılan süreçte Yemen’de oynadığı rolden dolayı hedef alınmış olabileceği ifade edildi. Karman, Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğu’nda ekimde öldürülen Cemal Kaşıkçı’nın akıbetinin açıklığa kavuşturulması kampanyası için de İstanbul’a gelmişti.

Sputnik’te yer alan haberin devamı şöyle:

”Karma ismi verilen casus yazılımın, BAE istihbaratı bünyesinde oluşturulan ‘Kuzgun Projesi’ isimli bir siber operasyonlar grubu tarafından kullanıldı. Grupta, BAE güvenlik güçlerinin yanısıra Abu Dabi yönetimi için para karşılığı çalışan NSA başta olmak üzere Amerikan istihbarat servislerinden eski görevliler de yer alıyor.

Kuzgun Projesi’nde daha önce görev almış olan ve hiçbiri BAE vatandaşı olmayan 5 kişiden alınan bilgilere dayandırılan habere göre, Karma isimli casus yazılım, iPhone telefonlara uzaktan kolayca erişim sağlayabiliyor.

Android cihazlarda çalışmayan ve telefon görüşmelerine müdahale edemeyen Karma, benzerlerinin aksine herhangi bir bağlantıya tıklanılmasını gerektirmiyor.

Kuzgun Projesi’nin eski çalışanları, siber silahın nasıl çalıştığını tam olarak bilmediklerini söylemekle birlikte (uzmanlara göre böyle bir silahın çalışma prensiplerini, geliştirici mühendisler dışındaki kişilerin bilmemesi sıradışı değil), iMessage programı aracılığıyla gönderilen bir bağlantı yoluyla hedeflerin telefonuna ulaşıldığını düşünüyor.

Telefona ulaşmak için, hedefteki kişinin bağlantıyı tıklaması gerekmiyor. Dolayısıyla Karma’nın hedefteki iPhone’a kurulabilmesi için çoğunlukla bir telefon numarası bile yeterli olabiliyor.

2016 ve 2017 yıllarında kullanılan Karma isimli ‘siber silah’ yardımıyla pek çok fotoğraf, e-posta, kısa mesaj ve konum bilgisinin ele geçirildiği düşünülüyor.

Yazılım ayrıca hackerların kayıtlı şifreleri ele geçirmesine de yardımcı oluyor.

Karma’nın halen kullanılıp kullanılmadığı henüz bilinmiyor, ancak habere göre Apple’ın 2017 sonunda yaptığı güvenlik güncellemlerinin ardından Karma’nın etkisi bir hayli azalmış.”

‘Şantaj için malzeme ele geçirdiler’

”Kuzgun Projesi’nin eski çalışanlarının Reuters’a aktardığına göre, Karma, aktivistlerden bölgesel rakip olan ülkelerin yöneticilerine kadar birçok isimden bilgi toplamak için kullanıldı.

Bunların içinde Katar hükümeti ve Müslüman Kardeşler gibi yapılar da bulunuyor.Casus yazılım, BAE hükümetine, şantaj yapılabilecek materyaller ve cinsel içerikli fotoğraflar ele geçirme konusunda da yardımcı oldu.

Çoğunluğunu eski ABD istihbarat çalışanlarının oluşturduğu Kuzgun Projesi ekibi, DarkMatter isimli BAE’ye bağlı bir siber güvenlik şirketi tarafından çalıştırılıyor. Karma isimli yazılım ise BAE hükümeti tarafından yurtdışındaki bir satıcıdan alındı.

Ancak Reuters, bu şirketin ismi ve hangi ‘hedeften’ hangi bilgilerin BAE hükümeti tarafından ele geçirildiği bilgilerine yer almıyor.

Reuters, konuyla ilgili olarak Katar, Umman ve Türkiye’nin Washington büyükelçilikleri ile BAE hükümet yetkilileri ve NSA’e ulaşılmaya çalışıldığını, ancak iddialara ilişkin bir yanıt alamadıklarını kaydetti.”