AYM'nin kararına karşı bildiri yayınladılar: 'Kınıyoruz'

AYM'nin yargılanan barış akademisyenleri hakkında "hak ihlali" kararına karşı bildiri yayınlayan 1071 akademisyen "Bu yanlış kararda imzası bulunanları kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

AYM'nin kararına karşı bildiri yayınladılar: 'Kınıyoruz'

AYM, “Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi” metnine imza atan 10 akademisyenin “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmaları gerekçesiyle yaptıkları bireysel başvuruda “hak ihlali” kararı vermesine ilişkin 1071 akademisyen karşı bildiri yayınladı.

“Anayasa Mahkemesi Terörü Meşrulaştıramaz” başlıklı bildiride, “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisinin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği savunuldu.

Karar nedeniyle AYM üyelerini “kınadıklarını” belirten akademisyenler, bildiride “Bildiride imzası bulunan biz 1071 akademisyen, terörle mücadeleyi sekteye uğratmayı ve ülkemizi karalamayı amaçlayan her türlü kurum, organizasyon ve inisiyatifin karşısında olduğumuzu ve olmaya devam edeceğimizi beyan ediyoruz. Türk milleti adına karar vermekle yetkili kılınan Anayasa Mahkemesinin kararlarının adalete ve kamu vicdanına aykırı olmaması gerektiğine inanıyor, bu yanlış kararda imzası bulunanları kınıyoruz” ifadelerine yer verdi.

İÜ REKTÖRLÜĞÜ: MAHŞERİ VİCDANI YARALADI

Başında 2015 yılında yapılan seçimde Raşit Tükel’in yaklaşık 300 oy gerisinde kalarak ikinci olmasına rağmen Erdoğan tarafından atanan Mahmut Ak’ın bulunduğu İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü de “Barış Bildirisi Adlı Sözde Manifesto Üzerine” başlıklı bir açıklama yaparak “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisinin devleti ve güvenlik güçlerini zayıf gösterme niyetini taşıdığını savundu. Rektörlüğün açıklamasında “Misyonu itibarıyla bilgi ve özgür düşünce üretmenin merkezi olan üniversitelerde görev yapan akademisyenler, terör faaliyetlerine karşı yürütülen bu başarılı operasyonları, ‘kasıtlı ve planlı bir kıyım, bilinçli sürgün politikası ve bölge halklarına yönelik bir katliam’ olarak adlandırarak çok büyük bir gaflet içerisinde hareket etmişlerdir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Devletimizin kararlı duruşu ve yapmış olduğu operasyonlar sonrasında iyice zayıflayan terör örgütünü meşrulaştırmak ve devleti suçlu duruma düşürmek için kaleme alınmış bu sözde bildiri, ileri demokrasilerin temel taşlarından olan düşünce özgürlüğü ile bağdaştırılamayacağı gibi maşeri vicdanı yaralamaktan öteye gidememektedir” ifadeleri yer aldı.