AYM’den 1 Mayıs kararı: Polis şiddeti hak ihlalidir

AYM, 1 Mayıs'ta polisin zor kullanarak gözaltına alınmasını anayasal bir hakkın ihlali olarak değerlendirdi.

AYM’den 1 Mayıs kararı: Polis şiddeti hak ihlalidir

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta AKP’nin uyguladığı polis şiddetinin anayasal suç oluşturduğu Anayasa Mahkemesi tarafından tescillendi.

2009 1 Mayısı döneminde Şişli Pangaltı’dan Taksim Meydanı’na yürümek isteyen halka karşı polisin tazyikli su ve biber gazlı müdahalesiyle karşılaşanlar arasında o dönem Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) yöneticileri olan Ali Çerkezoğlu, Ali Küçük, Elif Kırteke, Eriş Bilaloğlu, Hüseyin Demirdizen ve Mehmet Nazmi Algan da bulunuyordu.

6 TTB yöneticisi, yaşanan polis şiddeti nedeniyle yasal haklarının engellendiğini gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verince bu defa Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuruda bulunuldu. Ancak o da reddedildi. Başvuruları reddedilen TTB üyeleri AYM’ye gitti.

“BARIŞÇIL KULLANMADIKLARI TESPİTİ YANLIŞ”

AYM’den çıkan kararda “Mevcut başvuruda tüm tutanaklar, ifadeler ve tespitler dikkate alındığında Anayasa Mahkemesi şu sonuçlara ulaşmıştır: Kolluk kuvvetlerince yollarının kesilmesi (birden fazla) ve bekletilmeleri nedeniyle başvurucuların gösteri yerine ulaşmaları gecikmiştir. Kutlamaların bitişine kısa bir süre kala bölgeye ulaşabilen gruba güvenliğin sağlanamayacağı gerekçesiyle gösterilerin yapıldığı alana geçiş izni verilmemiştir. Öte yandan başvurucuların ödev ve sorumluluklarına aykırı davrandıkları ya da bu haklarını barışçıl kullanmadıkları yönünde dosyada bir tespit yoktur” denildi.

HAK İHLALİ VE TAZMİNAT KARARI

Kararda, “Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir” denildi.

Ayrıca, TTB üyelerinin masraflarının yanı sıra 5’er bin lira tazminat ödenmesine karar verildi.