Aylan Kurdi'nin babası: Türkiye'de hayvan muamelesi görüyordum

Bodrum'da 2015'te bindiklerin botun batması sonucu sahile vuran cansız bedeniyle dünya gündemine oturan 3 yaşındaki Aylan Kurdi'nin babası Abdullah Kurdi, 2 oğlu ve eşinin öldüğü yolculuğa çıkma nedenini "Türkiye'de hayvan muamelesi görüyordum” sözleriyle dile getirdi.

Aylan Kurdi'nin babası: Türkiye'de hayvan muamelesi görüyordum

Abdullah Kurdi, İtalya’da yayımlanan La Repubblica gazetesine konuştu.

IKBY’nin Erbil kentinde yaşayan baba Abdullah Kurdi, IŞİD’in saldırısı üzerine 2011’de yaşadıkları Kobane’den on binlerce insan gibi ailesiyle birlikte Türkiye’ye sığınmıştı. İstanbul’a gelen ailenin, başka bir ülkede yaşamak için 2 Eylül 2015’te Bodrum’da bindikleri bot kıyıdan ayrıldıktan birkaç saat sonra batmış ve anne Rihan ile birlikte çocukları Galib (5) ve Aylan’ın (3) hayatını kaybettiği faciadan baba Abdullah sağ kurtulmuştu.

KURDUĞU VAKFA YAPILAN BAĞIŞLARLA MÜLTECİ ÇOCUKLARA YARDIM EDECEK

Kurdi, Erbil’de bir vakıf kurduğunu ve Kuveyt, Almanya, Kanada ve Türkiye gibi ülkelerden gelen bağışlarla mültecilerin çocuklarına yardım ettiğini anlattı.

Eşi ve çocuklarını kaybeden Abdullah Kurdi, Aylan’ın fotoğrafının bir şeyleri değiştirip değiştirmediği sorusuna şöyle yanıt verdi:

‘İLK İKİ AY HERKES KALBİNİ AÇTI, SONRA HER ŞEY ESKİYE DÖNDÜ’

“İlk iki ay çok sayıda insan kalplerini açtı. Ama sonra her şey eski haline döndü. Avrupa’da duvarlar yükseldi, göçmen taşıyan gemilerin limana yanaşmasına izin verilmiyor. Savaştan kaçanlar hala kendi kaderlerine terk ediliyor.”

‘TÜRKİYE’DE HAYVAN MUAMELESİ GÖRÜYORDUM’

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; Kurdi, 2 oğlu ve eşinin öldüğü yolculuğa neden çıktıklarını, Avrupa’da ne bulmayı hayal ettiğini ise şöyle açıkladı:

“Haysiyet. Aylan doktor olacaktı, bundan eminim. İsveç’e, Danimarka’ya ya da Almanya’ya gidebilirdik. Türkiye’de hayvan muamelesi görüyordum. Ailem için savaşmaya hakkım olduğunu hatta bunun benim için bir görev olduğunu düşünüyordum.”

Kobane’de berberlik yaparken 2013’te Türkiye’ye kaçtığını söyleyen Abdullah Kurdi, Türkiye’deki yaşamını “Türkçe bilmeyen Suriyeli bir berberseniz İstanbul’da kimse size iş vermiyor. Ben de geçinmek için 600 TL karşılığında bir tekstil fabrikasında temizlik yapmaya başladım. 50 liraya da neredeyse 100 kiloluk çekirdek çuvallarını beş kat çıkarıyordum” diye anlattı.

ERDOĞAN: DÜNYA AYLAN BEBEĞİ ÇOK ÇABUK UNUTTU

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen BM Genel Kurul’unda ailesiyle birlikte bindikleri botun batması sonucu yaşamını yitiren Aylan Kurdi’nin fotoğrafını gösteren Erdoğan, “Aylan bebeği dünya çok çabuk unuttu. Unutmayın ki bir gün aynı durum sizin de başınıza gelebilir” dedi.