Aydın Germencik'te JES protestosu: Halk sunumu düdüklerle susturdu

Aydın'ın Germencik ilçesinde kurulması planlanan jeotermal enerji santrali (JES) için yapılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Toplantısı, protesto edildi.

Aydın Germencik'te JES protestosu: Halk sunumu düdüklerle susturdu

Germencik’e bağlı Çamköy Mahallesi’nde bir enerji şirketinin kurmayı planladığı 24 megavat elektrik gücündeki JES için Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün düzenlediği ÇED Toplantısına halkın protestosu damga vurdu.

Hıdırbeyli Mahallesi Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda jandarma yoğun güvenlik önlemi alırken ellerinde “Kanser olmak istemiyorum”, “Çocuklarımız için jeotermale hayır” ve “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” yazılı döviz ve pankartlar taşıyan vatandaşlar, düdük çalarak toplantıyı protesto etti.

Yetkililerin santralle ilgili sunum yapmasına izin vermeyen vatandaşlar, söz alarak santrallerle ilgili şikayetlerini dile getirdi.

“GERMENCİK YOK OLMA TEHLİKESİ ALTINDA, SANTRAL İSTEMİYORUZ”

Aydın Ses gazetesinde yer alan habere göre, vatandaşların avukatı Akın Yakan, Aydın halkı olarak jeotermal firmalarının yalanlarını ‘ÇED projesi’ adı altında dinlemeye tahammülleri olmadığını söyledi. Yeni santralin, Hıdırbeyli Göleti’nin hemen üzerinde birinci sınıf tarım ve sulama alanı içinde yapılmak istendiğini belirten Yakan, “Kanun, birinci sınıf sulama alanının hiçbir şekilde kirletilmemesi gerektiğini söylüyor. Bizim yaşam alanımız bu sular, bu topraklar. Bu topraklar bizim. Hiç kimse bizim havamıza, suyumuza ve toprağımıza müdahale etmeye kalkmasın. Halk olarak jeotermallere sonuna kadar karşıyız” dedi.

Germencik’te çok sayıda santral olduğunu kaydeden Yakan, bu santrallerden dolayı tüm Germencik’in yok olma tehlikesi altında olduğunu savundu. Santrallerin incir ve zeytini yok ettiğini, insanları kanser yaptığını iddia eden Aydın Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Halil Çetinkaya da, “Biz üretim yaparak, insanlığa hizmet ediyoruz. Devletten talebimiz, biz jeotermal santrali istemiyoruz. Bizi, zehirlemelerine izin vermeyin” diye konuştu.

Öte yandan vatandaşlar, jeotermalden zarar gördüğünü iddia ettikleri çürümüş incirlerini yetkililerin masasına bıraktı.