Astana toplantısında Suriye Anayasa Komitesi için anlaşma sağlandı iddiası

Astana görüşmelerinin 13. turuna katılan bir kaynak Suriye Anayasa Komitesinde yer alacak heyetler üzerinde taraf ülkeler arasında anlaşma sağlandığını duyurdu.

Astana toplantısında Suriye Anayasa Komitesi için anlaşma sağlandı iddiası

Astana görüşmelerine katılan heyetlerin birinde üye olan kaynak, BM Suriye Özel Temsilcisi Pederson’un Ankara’da yapılacak garantör ülkeler toplantısında bu listeyi ilan etmesinin beklendiğini aktardı.

İnterfax haber ajansının haberine göre; kaynak devamında şunları söyledi: “Bununla (anayasa komitesi) ilgili olarak tüm noktalar üzerinde koordine sağladık. Bugünkü toplantıların sonuç metnine de anayasa komitesi faaliyetileri ile ilgili kurallar ve listeler üzerinde koordine sağlandı ifadesini ekledik. Fakat bu faaliyetlerin BM çatısı altında yürütülmesi gerekiyor. Garantör ülkelerin (İran-Rusya-Türkiye) Ankara’da bir toplantı yapması bekleniyor. Bu toplantıya Pederson da davet edilecek ve büyük ihtimalle Pederson bu toplantıda anayasa komitesi listelerini açıklayacak.”

Kaynak, faaliyetler ilgili şunları söyledi: “Çoğunluk sağlanamadığı zaman oyların yüzde 70’i aranacak ve hiçbir tarafın bu orana sahip olmadığını biliyoruz.”

Astana görüşmelerinin 13.turu Kazakistan’da devam ediyor. Görüşmelere ilk defa Lübnan ve Irak devletlerinden de heyetler katıldı.