Asgari ücretlinin alım gücü bir yılda yüzde 3,3 düştü

Birleşik Metal İşçileri Sendikası Araştırma Merkezi'nin hesaplamasına göre, asgari ücretlinin gıda ürünlerinde alım gücü bir yılda yüzde 3.3 düştü.

Asgari ücretlinin alım gücü bir yılda yüzde 3,3 düştü

Birleşik Metal İşçileri Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi’nin (BİSAM) TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) madde fiyatları, TÜFE ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verileri üzerinden yaptığı hesaplamaya göre, özellikle sebze fiyatlarındaki yüksek artışlar, kimi temel harcama kalemleri için asgari ücretin alım gücünü yarı yarıya azalttı.

Bir önceki yılın aynı ayına göre asgari ücretin alım gücü gıdada yüzde 3.3 daha az olurken, asgari ücretin Şubat 2018’deki alım gücünü soğan karşısında kazanması için en az 5 bin 127 TL, ıspanak karşısında kazanması için en az 4 bin 45 TL, patates karşısında kazanması için en az 3 bin 768 TL olması gerekiyor.

İKİ DÖNEM ARASINDAKİ ASGARİ ÜCRET ARTIŞI

BİSAM’dan yapılan değerlendirmede şu ifadelere yer verildi:

“Asgari ücretlinin alım gücü kaybı kimi temel harcama kalemlerinde ciddi boyutta. Asgari ücretlinin alım gücü kaybı yaşadığı ürünlerin başında soğan gelmektedir. Şubat 2019’da asgari ücretli geliri ile Şubat 2018’deki gelirinin ancak üçte biri oranında (yüzde 39’u kadar) soğan alabilmektedir. Yani asgari ücretli alım gücünü soğan karşısında yüzde 61’i kaybetmiştir.

Söz konusu dönem için pırasada alım gücü kaybı yüzde 50, ıspanaktaki alım gücü kaybı yüzde 46, patlıcandaki alım gücü kaybı yüzde 38, patatesteki alım gücü kaybı yüzde 46’dır. Asgari ücretlinin Şubat 2018’e göre Sivri biberde alım gücü kaybı yüzde 43, sarımsaktaki alım gücü kaybı yüzde 21’dir.

Asgari ücret gıda ürünleri haricinde de kimi ürünler de ciddi kayıplar yaşamıştır. Asgari ücretlinin yüksek düzeyde alım gücü kaybı yaşadığı ürünlerin bazıları için kayıp oranları teflon mutfak eşyaları yüzde 38, kalemde yüzde 11.25, kömürde yüzde 9.7, buzdolabında yüzde 18.5, bilgisayarda yüzde 17,5, okul defterinde yüzde 12’dir. Asgari ücretlinin alım gücünü artırdığı ilk üç ürün ise yüzde 246 ile şans oyunları, yüzde 117 ile kablo özel yayın hizmetleri ve yüzde78 ile sağlık sigortasıdır.

OCAK 2018’DEKİ ALIM GÜCÜNE ULAŞMASI İÇİN ASGARİ ÜCRET NE OLMALI?

Asgari ücretteki alım gücü kaybının ne düzeyde olduğunu anlamak açısından, seçilmiş ürünler için asgari ücretlinin 2018 yılı (Şubat ayı) ile aynı miktarda ürünü, 2019 yılının şubat ayında alabilmesi için, asgari ücretin ne olması gerektiği sorusuna cevap üretmek anlamlı olacaktır.  Bu hesaplamada 2018 yılı şubat ayı için asgari ücretin alım gücü çeşitli ürünler bazında hesaplanmış, aynı miktar ürünü 2019 yılı şubat ayında alabilmek için asgari ücretin ne olması gerektiği tespit edilmiştir.”