Asgari ücret yarın belli oluyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dördüncü toplantısını yarın yapacak. Yaklaşık 8 milyonu ilgilendiren asgari ücret zammının toplantı sonrası açıklanması bekleniyor.

Asgari ücret yarın belli oluyor

İlk üç toplantıda asgari ücret için TÜİK, patronlar ve sendikalar tekliflerini sundu. Geçtiğimiz günlerde ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan asgari ücretle ilgili olarak, “Geldikleri noktayı görelim jestimizi yaparız” açıklamasında bulunmuştu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da dün akşam asgari ücret zammı konusunda açıklama yaptı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun dördüncü toplantısını yarın yapması bekleniyor. Yaklaşık 8 milyonu ilgilendiren asgari ücret zammının toplantının ardından açıklanması bekleniyor. Türk-İş yaptığı açıklamada, 2 bin 578 TL’den geri adım atmayacaklarını bildirdi. DİSK ise asgari ücretin 3 bin 200 lira olmasını talep etti.

2020 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücrette, Yeni Ekonomi Programı’na göre 2020 yılı enflasyon hedefi olan yüzde 8.5 oranında artış yapılırsa, brüt asgari ücret 2 bin 775 TL’ye, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 191 TL’ye çıkabilir.

Merkez Bankası enflasyon raporunda ve YEP’te 2019 yılı enflasyon tahmini yüzde 12 seviyesinde bulunuyor. Komisyon bu oranı esas alırsa brüt asgari ücret 2 bin 865 TL’ye, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 262 TL’ye yükselir.

Komisyon yüzde 10 oranında artış yapmayı kararlaştırırsa bu durumda brüt asgari ücret 2 bin 814 TL’ye, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 222 TL’ye çıkar.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.