Ankara ve İstanbul'da 10 Ekim anmaları

Cumhuriyet tarihinin en kanlı saldırılarından biri olan 10 Ekim Katliamı'nda hayatını kaybedenler Ankara ve İstanbul'da yapılan törenlerle anıldı.

Ankara ve İstanbul'da 10 Ekim anmaları

10 Ekim Ankara Katliamı’nda IŞİD tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda yaşamını yitirenler, katliamın dördüncü yılında anılıyor.

Yaşamını yitiren 103 kişi için 09.00’da Ankara Ulus Metrosu önünde bir araya gelenler, Ankara Garı önüne yürüyüş düzenledi. KESK, DİSK, TMMOB ve TTB temsilcileri ile CHP’li ve HDP’li vekillerin de yer aldığı yürüyüş Gar binası önünde noktaladı. Katliamda yaşamını yitirenler anısına burada bir anma töreni düzenlendi.

Daha sonra ortak basın açıklamasını TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz okudu. Koramaz açıklamasında “Bundan 4 yıl önce saat 10.04’te art arda patlayan iki bomba aramızdan 103 arkadaşımızı aldı. 500’e yakın arkadaşımız yaralandı, aramızdan ayrılanları uğurladık ama bizlerin içerisinde o katliamın travması ve her geçen gün artarak büyüyen kederlerimiz hiç dinmedi. Hala biz 10 Ekim’i yaşıyoruz, hala biz bu meydanı kana bulayan o alçak saldırıyı yaşıyoruz. 10 Ekim katliam davası mahkemeye sunulduğu ilk günden itibaren söyledik, bu davaya açılan soruşturma olayın tüm boyutlarıyla açıklığa kavuşturulması için yeterli değildir. Katliamda ihmali bulunan kamu görevlileri, katliamda sorumluluğu bulunan siyasilerin mutlaka yargı önüne çıkarılması gerektiğini söyledik. Ne yazık ki mahkeme bu konuda cesur bir adım atmadı, bu yönüyle soruşturma eksik bir şekilde yürütüldü. Hatırlarsınız dönemin başbakanı 10 Ekim katliamından sonra patlamalar sonrası oylarımız arttı demişti, yine aynı şahıs şöyle diyor; ‘Eğer 7 Haziran ile 5 Kasım arasında Türkiye’deki defterleri açarsak birçok siyasetçi insan içine çıkamaz.’ Bu itiraf bizim endişelerimizde ne kadar haklı olduğumuzu gün gibi ortaya çıkarmıştır” şeklinde konuştu.

İSTANBUL’DA HAYDARPAŞA GARI ÖNÜNDE ANMA

10 Ekim katliamının 4. yılında yaşamını yitirenler için Haydarpaşa Garı önünde de bir anma etkinliği düzenlendi. Birleşik Taşımacılık Sendikası’nın düzenlediği basın açıklamasına demiryolu işçileri ve Kadıköylüler katıldı.

Hayatını kaybedenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından basın açıklaması okundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“103 kardeşimizi, yaren yoldaşımızı kaybettik. 500’den fazla arkadaşımız yaralandı. Sadece fiziki yara değil, her birimizin kalbine, ruhuna onulmaz yaralar açıldı. İyileşmeyecek yaralar. Oysa bu gün bir kez daha kanıtlandı ki, barışa, kardeşliğe ve adalete her zamandan fazla ihtiyacımız var. Eğer yüzbinlerce insanın barış, emek, özgürlük talebi kana bulanmamış olsaydı, şimdi bu coğrafya, bu topraklar belki de kardeşlik toprağı olacaktı. Ülkemizi halklarımızı emekçileri, yoksulları sinsi bir batağa çekmenin başlangıcı oldu 10 Ekim katliamı.”

“Yakalanan 3-5 IŞİD’li sanığın yargılandığı mahkeme ise adaletin tesis edilmesinden ziyade bir an önce ceza verip yargılamayı bitirmenin yolunu aradı. Bilinsin ki, bizler için bu katliam basit bir dava değildir. Biz bir dönemin tanığıyız. Bu katliamın sadece mağduru değil, aynı zamanda muhatabıyız. Bizi kimi sanıkların cezalandırılmasıyla kandırabileceklerini sananlar yanılıyorlar. Biz intikam peşinde değil adaletin, gerçek adaletin peşindeyiz.Biz biliyoruz ki, ceza vermek ile adalet arasında çoğu zaman bir bağ yoktur. Hele hele bu katliamda bu katliamın gerçek failleri ortaya çıkarılmadıkça, perdenin arkasındakiler bulunmadıkça, siyasi sorumlular yargı önüne çıkmadıkça adalet gerçekleşmiş olmayacaktır. “

“UNUTTURMAMAK İÇİN ANIT YAPILSIN”

Gazete Kadıköy‘ün haberine göre, hayatını kaybedenler için katliamın gerçekleştiği yerde bir anıt yapılması da talep edildi.

Konuyla ilgili şunlar söylendi: “Toplumsal hafızada yer edecek bir anıtın katliamı unutturmamanın ve de bir daha olmamasının koşullarından biri olduğunun bilinciyle bu kararın derhal yerine getirilmesini istiyoruz. Mitingin düzenleyici kurumlarından olan TMMOB’un anıta yönelik açtığı Uluslararası Anıt ve Meydan Düzenlemesi Fikir Projesinin kamu otoritesi tarafından dikkate alınarak ve işbirliği içinde bir düzenlemenin bir an önce yapılmasını istiyoruz.”