'Ankara ABD'nin Patriot teklifini reddetti'

ABD yönetiminin Türkiye'ye S-400 hava savunma sisteminden vazgeçmesi için sunduğu yeni Patriot teklifinin reddedildiği belirtiliyor.

'Ankara ABD'nin Patriot teklifini reddetti'

Bloomberg’e konuşan iki üst düzey Türk yetkili, Washington’ın Rusya’yla S-400 anlaşmasından vazgeçilmesi karşılığı 2019 yılı sonuna kadar bir Patriot teslim etme teklifinin Ankara tarafından reddedildiğini söyledi.

ABD yönetiminin 15 Şubat öncesi teklif getirdiğini ve daha sonra çabuk teslimat karşılığında milyarlarca dolarlık hava savunma sisteminin fiyatını yukarı çektiğini aktaran Bloomberg teklifin, Ankara’nın temel talepleri olan kredi alma anlaşmasını ve teknoloji paylaşımını içermediğini belirtti.

‘PAZARLIKLAR DURDU’

Türk yetkililere dayandırılan haberde, Ankara’nın bu teklifi kabul edemeyeceğini söylemesi üzerine pazarlıkların durduğu kaydedildi. Konuyla ilgili ABD’li yetkililerden görüş alamadığını belirten Bloomberg, Türkiye’ye Patriot satışına yıllardır ayak direyen ABD Dışişleri’nin aralık ayında ise Kongre’ye satışın yapılması yönünde tavsiyede bulunduğunu aktardı. Bloomberg, “Bu, Ankara’nın NATO teknolojisinin sızmasına yol açabilecek şekilde Rusya’dan S-400 almak için yaptığı anlaşmayı durdurmaya yönelik bir kumardı” değerlendirmesini yaptı.