Angela Merkel: Türkiye haklı güvenlik kaygılarına rağmen operasyona son vermeli

 Almanya Başbakanı Merkel ve Norveçli mevkîdaşı Solberg, Türkiye’ye Suriye'nin kuzeyine yapılan askeri harekâta son verme çağrısı yaptı.

Angela Merkel: Türkiye haklı güvenlik kaygılarına rağmen operasyona son vermeli

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’ye Suriye’nin kuzeydoğusunda yürüttüğü askeri harekâta son verme çağrısını yineledi. Merkel, Norveç Başbakanı Erna Solberg ile Berlin’de düzenlediği ortak basın toplantısında Türkiye’nin “haklı” güvenlik kaygılarına rağmen bu askeri harekâta “son vermesi” gerektiğini vurguladı. Bu harekâtın “açık bir şekilde insanların acı çekmesine” yol açtığını belirten Merkel, “IŞİD ile mücadelede de kuşkular” yarattığını ifade etti.

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre; Merkel, Pazar günü AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesi sonrasında da askeri operasyona “derhal son verilmesi” çağrısı yapmıştı.

Almanya Başbakanı, Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının Türkiye’yi kınayan ortak açıklamada görüş birliği sağlanmasını memnuniyetle karşıladığını kaydetti. Türkiye’nin askeri harekâtının NATO açısından olası sonuçlarına ilişkin bir soruyu ise Merkel, “Kuşkusuz konu NATO içinde de ele alınacaktır” sözleriyle yanıtladı. Merkel, NATO üyesi bütün ülkelerin Avrupa Birliği üyeleri ile benzer sonuçlara ulaşmasının istenen bir durum olduğunu ifade etti.

NORVEÇ BAŞBAKANI: TÜRKİYE NATODA KALMALI

Norveç Başbakanı Erna Solberg de Türkiye’nin NATO üyesi olarak kalmasının önemine işaret ederek “Ailenin içinde kalması çok daha iyi olur, böylelikle aile içinde görüşmelere devam ederiz” dedi.

Türkiye’nin askeri harekâtı konusunda Merkel ile aynı görüşleri paylaştığını belirten Solberg, bu askeri operasyonu “kınadıklarını” belirtti. Solberg, Türkiye’ye bu operasyonu “en kısa sürede son verme” ve “uluslararası hukuka saygı gösterme” çağrısı yaptı.

Türkiye’nin Suriye’ye yönelik “Barış Pınarı” adını verdiği harekâta başlamasının ardından Norveç, Türkiye’ye silah ihracatını askıya alan ilk ülkelerden biri olmuştu.