Anadolu Ajansı'nın 'cihatçı' sevgisi: Alevi düşmanı eski IŞİD militanını böyle haberleştirdiler

Suriye'de ağır yaralanmasının ardından Hatay Reyhanlı'da ölen eski IŞİD militanı Abdulbasit el-Sarut'tan, Anadolu Ajansı'nda yer alan haberde övgüyle bahsedildi.

Anadolu Ajansı'nın 'cihatçı' sevgisi: Alevi düşmanı eski IŞİD militanını böyle haberleştirdiler

2012 yılında sarf ettiği ‘Alevilerin kökünü kazıyacağız’ sözleriyle gündeme gelen, 2014’te IŞİD saflarına katılan ve son olarak cihatçı ÖSO’ya bağlı bir örgüt olan Ceyş’ul İzze komutanlığı yapan Abdülbasit el-Sarut hakkında Anadolu Ajansı’nda skandal bir haber yayımlandı.

Ülkenin kuzeybatısında Suriye Ordusu ile cihatçılar arasında çıkan çatışmada ağır yaralanan Abdülbasit el-Sarut, Hatay Reyhanlı’ya getirilerek tedavi altına alınmış, ancak 8 Haziran günü ölmüştü.

Cihatçı Sarut’un ölümünün ardından Reyhanlı’da kitlesel cenaze töreni düzenlenmesi sendika.org tarafından haberleştirilmiş ve  tepkiyle karşılanmıştı.

Eski IŞİD militanı Abdülbasit el-Sarut için İstanbul’daki Fatih Camii’nde de ‘gıyabi cenaze namazı’ kılındı. İkindi namazının ardından cihatçı Sarut’un gıyabi cenaze namazını kılmak için bir araya gelen bir grup tekbir getirip sloganlar attıktan sonra dağıldı.

Anadolu Ajansı’nda yer alan Sarut için kılınan ‘gıyabi cenaze namazı’ haberinde, Eski IŞİD militanı için ‘Suriye iç savaşının sembol isimlerinden Suriyeli eski milli futbolcu ve müzisyen Abdülbaset el Sarut’ ifadeleri kullanıldı.

Haberde yer alan şu ifadelerle eski IŞİD militanı Sarut’un adeta övüldüğü görüldü:

”Eski milli futbolcu Sarut, Özgür Suriye Ordusu’na bağlı güçlerle rejim güçleri arasında Suriye’nin kuzey batısında çıkan çatışmalarda yaralanmış, cumartesi günü de hayatını kaybetmişti. Suriye iç savaşının ardından bestelediği ve seslendirdiği ‘devrim parçalarıyla’ tanınan Sarut, iç savaşta 4 kardeşini ve babasını kaybetmişti. Sarut’un hayatı 2013 yılında vizyona giren ‘Humus’a Dönüş’ adlı belgesele konu olmuştu.”

Haberde hayatına değinilen Sarut’un IŞİD saflarına katıldığı bilgisi ise yer almadı.

ABDULBASİT EL-SARUT KİMDİR?

Suriye milli takımında bir dönem kalecilik yapan el-Sarut 2012’de katıldığı bir eylemde “Alevilerin kökünü kazıyacağız” diyerek kitlelere slogan attırmıştı. Sarut daha sonra Humus kırsalında aktif olan ve ÖSO bünyesinde yer alan “Bayada Şehitleri Tugayı” adlı örgütü kurdu.

2014’te ÖSO’nun Humus’taki yenilgisini takiben El-Sarut ve örgütü kentten çekildi ve daha sonra IŞİD’e biat etti. Bununla ilgili haberler muhaliflere yakınlığıyla bilinen kaynaklarda da yer aldı.

El-Sarut, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta yenilgiye uğratılmasının ardından İdlip vilayetine geçti ve sonunda Ceyş’ül İzze’ye katıldı. Hama’nın kuzeyi ve Gab Ovası’ndan etkin olan bu örgüt, Şam’ın Fethi Cephesi (eski adıyla Nusra) öncülüğünde kurulan Heyet-i Tahrir’uş Şam’a yakınlığıyla biliniyor.