Amerikancı darbe girişimi başarısız olan Guaido, destekçilerini sokağa çağırdı

Venezuela’da askeri darbesi başarısızlıkla sonuçlanan sözde muhalefet lideri Amerikancı Juan Guaido, destekçilerini tüm ülkede sokağa çağırdı.

Amerikancı darbe girişimi başarısız olan Guaido, destekçilerini sokağa çağırdı

Guaido, başkent Karakas’ta 30 Nisan’da bir grup askerle giriştiği darbeye katıldığı için gözaltına alınan Ulusal Meclis Birinci Başkan Yardımcısı Edgar Zambrano için tüm ülkede protesto eylemleri düzenleyeceklerini duyurdu.

Zambrano’nun askeri kalkışmada rol aldığı gerekçesiyle Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesinin talimatıyla Bolivarcı Ulusal İstihbarat Servisi (SEBIN) tarafından gözaltına alındığını belirten Guaido, darbecilerin tutuklanmasının “Ulusal Meclis’e darbe” olduğunu iddia etti.

Başkentte düzenlediği basın toplantısında konuşan Guaido, “Tüm ülkede protesto gösterileri düzenleyeceğiz.” ifadelerini kullandı. Sözde muhalefet lideri Guaido’nun başarısız askeri darbe denemesi sonra yaptığı son sokak çağrısına katılımın düşük olduğu gözlemlenmişti.

TRUMP, MADURO KONUSUNDA “KANDIRILMIŞ”

Amerikan Washington Post gazetesinin Beyaz Saray yetkililerine dayandırdığı haberinde, Venezuela’da muhalif lider Juan Guaido öncülüğünde Maduro’ya yönelik darbe girişiminin başarısız olmasının ardından Trump’ın Maduro’yu devirmenin kolay olacağı konusunda danışmanlarının kendisini yanılttığından şikayet ettiği öne sürüldü.

Haberde, ABD’nin Venezuela politikasında herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığı, Amerikalı yetkililerin Maduro’nun devrilmesini artık uzun vadeli diplomatik bir mesele olarak gördüğü savunuldu.

ABD yönetimi Maduro hükümetinden kilit isimlerin Guaido tarafına geçeceği ve Maduro’nun da ülkeyi terk edeceğini bekliyordu.