Almanya, İngiltere ve Fransa'dan ortak açıklama: İran'ı hedef aldılar...

Fransa, Almanya ve İngiltere ortak bir açıklama yaparak, Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yönelik saldırıya ilişkin İran'ı suçladı.

Almanya, İngiltere ve Fransa'dan ortak açıklama: İran'ı hedef aldılar...

Fransa, Almanya ve İngiltere, ortak bir yazılı açıklama yaparak, Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine yönelik saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu.

“14 Eylül 2019’da Suudi Arabistan topraklarındaki petrol tesislerine yapılan saldırıları en güçlü şekilde kınıyoruz.” ifadesine yer verilen açıklamada, Suudi Arabistan ile “dayanışma” mesajı verildi.

Açıklamada, “İran’ın bu saldırının sorumluluğunu taşıdığı açıktır. Başka bir makul açıklama yoktur. Daha fazla detaya ulaşmak için yürütülen soruşturmayı destekliyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Söz konusu saldırıların bölgede büyük bir çatışma riski doğurduğuna işaret edilen açıklamada “İran’ı diyalog kurmaya, provokasyondan ve gerginliğin tırmanmasından kaçınmaya davet ediyoruz.” ifadesine yer verildi.

Aramco tesislerine yönelik saldırıyla ilgili olarak ABD emperyalizmi ve Suudi Arabistan da sorumlu olarak İran’ı göstermişti.

ABD Başkanı Donald Trump konuyla ilgili son olarak Twitter’dan paylaştığı mesajında İran’ın yazın Basra Körfezi’nde düşürdüğü ABD’ye ait İHA’ya atıfta bulunarak “İran’ın gerçekte yakınında olmadığını bildiği halde kendi hava sahası içinde bulunduğunu söyleyerek İHA’yı vurduğu zamanı hatırlayın. Bunun büyük bir yalan olduğunu bilerek bu hikayeye sıkı sıkıya bağlı kaldılar. Şimdi de Suudi Arabistan’a saldırıyla ilgilerinin olmadığını söylüyorlar. Göreceğiz” ifadelerini kullanmıştı.