Ali Babacan: Davutoğlu ile birleşmeyi gerçekçi görmüyorum

Habertürk’te Fatih Altaylı’nın konuğu olan Ali Babacan, "Ahmet Davutoğlu ile birleşmeyi zor görüyorum, gerçekçi görmüyorum" dedi.

Ali Babacan: Davutoğlu ile birleşmeyi gerçekçi görmüyorum

Eski AKP milletvekii ve bakan Ali Babacan, partiden istifa etmesinin ardından ilk kez canlı yayına çıktı. HaberTürk’te yayınlanan Teke Tek programında Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtlayan Babacan, başkanlık sistemine geçtikten iki ay sonra Türkiye’de büyük bir ekonomik kriz yaşandığını ve sistemle ilgili birçok argümanın karşılıksız kaldığını söyledi. Abdullah Gül’den destek aldığını doğrulayan Babacan, AKP’den ayrılma ve yeni parti kurma sürecine ilişkin de açıklamalarda bulundu.

“KENDİMİ BÜYÜK BİR VEBAL ALTINDA HİSSETTİM”

Ülkenin karanlık bir tünele girdiğini söyleten Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisinin partiden ayrılmasını istemediğini ifade etti. Daha önce ayrılmaktan mevcut düzeni olumsuz etkileyeceği korkusuyla kaçındıklarını belirten Babacan, ülkenin içinde bulunduğu durumla ilgili kendini büyük bir vebal altında hissettiğini, gelinen noktada partiden ayrılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

“BAŞKANLIK SİSTEMİ SONRASI EKONOMİK KRİZ ÇIKTI”

Babacan, başkanlık sistemiyle ilgili de konuştu. Kısa bir test süreci olduğu ve yeni sisteme geçtikten iki ay sonra Türkiye’de büyük bir ekonomik krizinin gözlemlendiğini söyleyen Babacan, sistemle ilgili birçok argümanın karşılıksız kaldığını ifade etti.

Babacan, yeni ekonomi programları için de bunların bir karşılığının olmadığını ve bunlara güven duyulmadığını söyledi.

ABDULLAH GÜL’DEN DESTEK ALDIĞINI DOĞRULADI

Abdullah Gül ile ilişkilerine dair de açıklamalarda bulunan Ali Babacan, Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde kanunlara pek çok konuda müdahale ettiğini, kendi kaygılarıyla Abdullah Gül’ün kaygılarının aynı olduğunu ifade etti. Gül’ün aktif siyaseti bıraktığını hatırlatan Babacan, eski cumhurbaşkanından destek aldıklarını doğruladı ve Gül’ün kendi çalışmalarına katkı sağladığını belirtti.

“PARTİ YIL SONUNDA KURULACAK, TEŞKİLATLANMA 2020’DE GERÇEKLEŞECEK”

“Üzerinde çalıştığımız siyasi parti geniş toplum kesimlerine hitap eden bir çalışma” diyen Babacan, ittifak ve ortak aday dertlerinin olmadığını, amaçlarının Türkiye’yi yönetecek bir siyasi parti oluşturmak olduğunu belirtti.

“Siyasi itibarını koruyan herkesle irtibat içindeyiz” diyen Babacan, Beşir Atalay, Nihat Ergün ve Sadullah Ergin gibi eski AKP’lilerle birlikte çalışıp çalışmayacağı sorusuna, kurulacak kadronun ağırlıklı olarak AKP’lilerden oluşmayacağı yanıtını verdi.

Parti çalışmaları içinde AKP’lieriin çoğunlukta olmadığını ifade eden Babacan, “AK Parti gittikçe erozyona uğruyor” dedi.

Partinin yıl sonu kurulacağını belirten Ali Babacan, teşkilatlanmanın 2020 yılı içinde gerçekleşeceğini açıkladı. 700 kişiyle birebir görüştüğünü söyleyen Babacan, katılmak isteyen çok sayıda kişi olduğunu ve çalışmaların sürdüğü ifade etti. Babacan, isim ve logo üzerindeki çalışmaların da devam ettiğini söyledi.

“DAVUTOĞLU İLE BİRLEŞMEYİ GERÇEKÇİ GÖRMÜYORUZ”

Davutoğlu ile ilişkilerine dair soruya da yanıt veren Ali Babacan, “Ahmet Davutoğlu bize birleşme teklifinde bulundu. Kendi merkezli bir hareket başlattı. Biz daha sonra başladık. Daha farklı bir metot ile devam edeceğiz. Ben birleşmeyi zor görüyorum. Gerçekçi görmüyorum” dedi.

“DÜNYA FİNANS ÇEVRELERİYLE İLİŞKİLİ OLMAMIZDAN DOĞAL BİR ŞEY YOK”

“Ali Babacan batı finans çevrelerinin adamı” iddiaları da sorulan Babacan, “Ben Hazineden Sorumlu Devlet Bakanıydım ve AB ile ilişkilerden sorumluydum. Bu süreç içerisinde Avrupalı kuruluşlarla yakın çalıştık. Avrupa Birliği üyeliği hedefimiz vardı. Dünya finans çevreleriyle ilişkili olmamızdan doğal bir şey yok. Bunlar tamamen boş iddialar” yanıtını verdi.

“KAMU BANKALARININ YAPTIKLARINDA HÜKÜMETİN SORUMLULUĞU YOKTUR”

Bakanlık yaptığı dönemle ilgili Halkbank hakkında ABD’de açılan soruşturma için Babacan, “Hükümetin bankalara bir talimatı olmaz. Kamu bankalarının yaptıklarında hükümetin sorumluluğu yoktur” dedi.