Albayrak'tan istihdam açıklaması

Albayrak, "istihdamın daha da artacağı döneme giriyoruz" iddiasında bulundu.

Albayrak'tan istihdam açıklaması

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Sadece Mart ve Nisan ayında Sosyal Güvenlik Kurumu’na giriş noktasında istihdam artışı 520 bini geçmiş durumda. Ocak ve Şubat’taki dönemi geride bırakıp, istihdamın daha da artacağı döneme giriyoruz” dedi.

Albayrak, “Sadece Mart ve Nisan ayında Sosyal Güvenlik Kurumu’na giriş noktasında istihdam artışı 520 bini geçmiş durumda. Ocak ve Şubat’taki dönemi geride bırakıp, istihdamın daha da artacağı döneme giriyoruz” iddiasında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, CNN Türk’te Hakan Çelik’le Hafta Sonu programına konuk oldu.

Albayrak, “Erkekler için anneleri daha başka. Türk filmi gibi bir çocukluk geçirdiğim için annemizle bağımız apayrı oldu. Mali anlamda tarihi bir dönemden geçiyoruz.” diye konuştu.

‘SEÇİM SONUÇLU BİR HAREKETLENME VAR’

Albayrak’ın açıklamaları şöyle:

“Türkiye farklı gerekçelerle saldırıya uğradı ekonomimiz. Türkiye önemli bir sınavdan geçti. Eylül ayında faizlerin yüzde 40’a çıktığı bir dönemde YEP ile daha istikrarlı bir sürece girmeye başladık. Faizler hâlâ yüksek, düşmeye devam edecek. Özellikle birkaç ayda keskin bir düşüş yaşayacağımız çok daha güçlü bir dengelenme sürecini ortaya koyacak.

Mayıs ayının sonunda cari dengede sıfıra yaklaştığımız yere doğru hızla giriyor Türkiye.  Tünelin ucundaki ışık daha da görünür hâlde. Mart ayını yaşadık. Seçime bir hafta kala çok enteresan bir şey yaşadı Türkiye. Seçim sonuçlu bir dışarı kaynaklı bir hareketlenme var.”

‘ESKİ TÜRKİYE AYAKTA KALAMAZDI’

“8-10 ayda finansal mimarisi anlamında çok güzel altyapı adımları attık. Şükürler olsun. Her geçen gün çok daha pozitif bir şekilde önüne bakarak ilerliyor.

“2019’da enflasyon başta olmak üzere, dünyayı ilgilendiren bir travmatik olay yaşamadığımız sürece, etkili ve dengeli bir noktaya ulaşacak. Ben meseleyi 21. yüzyılın artık geçtiğimiz yüzyılın kodları ile okunmadığını, yeni dünya düzeninin sancıları olarak görüyorum. Bugün dünyada yapay zekâ konusunda yatırım yapanın ABD değil Çin olduğunu bilmiyor. Bu resme baktığımızda bunun yansımalarını görüyoruz.

Reformcu bakış açısında en ufak bir tereddüt yok. 8-10 ayda attığımız adımlar bile bunu gösteriyor. Seçim dönemlerine maruz kaldı. 4 yıldan fazla seçimsiz döneme giriyor Türkiye. Tüm bu ekonomik, sosyal müdahalelere rağmen Türkiye çok üst bir şuur ortaya koydu. Bu terör örgütlerini kim finanse ediyor. Biz kendi inandığımız Türkiye idealine ulaşmak için adımlarını atmaya devam edecek güçlü şekilde. Ben bu ülkenin bir bireyi olmaktan gurur duyuyorum.

İç yönetimsel değil de dıştan geldiğini toplumumuz görmüyor mu? Sadece 8-10 ayda yaşadıklarımız, yaklaşık üç tane içeriden veya dışarıdan süreçte eski Türkiye’ye kıyasla bakın ayakta kalamazdı. 2020’lerin Türkiyesinde inşallah Türkiye özellikle enerji aramasında sevinçli bir haber duyacak. Bundan hiç şüphem yok. Bundan neden rahatsız oluyorsunuz. Türkiye gibi terör örgütleri ile mücadele eden bir ülke var mı? 4 milyon mülteci var Türkiye’de. Türk toplumunun 17 yıldır yaşadığı tecrübelerin her biri Türk milletinin farkındalık düzeyini her geçen gün arttırdı.”

‘TÜRKİYE BAĞIMSIZ BİR POLİTİKA İZLEDİ’

“Doğu Akdeniz Türkiye için çok önemli. Siz Doğu Akdeniz’e girdiğinizde ‘Sen dur’ deniyor. Oturalım, susalım bize ne dikte ettiriliyorsa onu yapalım diyeceğini sanmıyorum milletimizin. Bu milletin ferdi olmaktan gurur duyuyorum. Birlik içinde hareket ettiği her sınamayı çok güçlü bertaraf etti Türkiye.

Bu süreçte Türkiye olarak, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çok bağımsız bir politika izledi. Ortadoğu’da, Akdeniz’de kazan-kazan ilişkisinde diyalogda bulunmada hiçbir sakınca yok.”

‘TRUMP’LA ÇOK POZİTİF BİR GÖRÜŞME OLDU’

“ABD ziyareti IMF toplantıları çerçevesinde yoğun bir takvim  içindeki bir seyahatti. Farklı farklı görüşmelerimiz oldu. Tek bir ABD yok. Türkiye’ye olumlu düşünen de olumsuz düşünen paydaşlar da var. Kazan-kazan ilişkisini nasıl daha ileriye taşırız. Bu önemli.

Amerika’da Sayın Trump görüşmesi şahsımıza yönelik bir şey değil, çok ben merkeziyetçilik olur. Benim üzerime alınmadığım, Sayın Trump’ın hem ülkemize hem de Cumhurbaşkanımıza duyduğu sıcak duygular noktasında bize yönelik bir yaklaşımdı. Hem ülkemiz hem de Cumhurbaşkanımız açısından çok pozitif bir görüşme oldu. Birçok konuda farkında olduğuna vakıf olduk. Bir önceki başkanla oluşan büyüyen sıkıntılardan mustarip olduğunu duyduk. İyi niyetli bir yaklaşımdı. Sorunlar yumağı var ama pozitif adımlar atmaya yönelik bir irade var. Çok önemli müzakereler ortaya koyduk. Gerek e-mail, gerek heyetler arası, gerek telefonla görüşmelerimiz devam ediyor. Amerika’nın da cari sorunları var, Türkiye’nin de öyle iki taraf da pozitif adımlar sergiledi. Resme genel baktığımızda ülkemize ve cumhurbaşkanımıza karşı derin sevgi ve muhabbetin sergilendiği, için memnun oldum. Cumhurbaşkanımıza ilettim.

Bu görüşme umutlu yapıcı olumlu bir görüşme oldu.

Tek yapı yok, farklı farklı yapısı var. İyi niyetli bir bakış ortaya koydu. Ortada bir irade var. Toplantının ardından görüşmelerimiz devam ediyor.

Türkiye geldiğimizde gerekli mesajları Cumhurbaşkanımıza ilettim. İletişim ve diyalog kapısı her zaman açık olmak durumunda. Yapıcı, umutlu, olumlu bir görüşme oldu.”

TRUMP TÜRKİYE’YE GELECEK

“Son telefon görüşmesinde Temmuz ayı görüşüldü Devletin protokolü arasında görüşme devam ediyor. Tarih konuşuluyor.

Döviz kurlarını vatandaşlarımızın hayatına olumsuzluk etkilemesi eskiye göre daha az. Borçluluk düzeyi daha az, en düşük ülkelerden biri. Borçlanma da Türk Lirası. Kurumlarımızda böyle bir kültür var. Bu tip dalgalanmalar tabii ki etkiliyor. İthalat yapan firmalarımızı etkiliyor.  En yoğun mücadeleyi dövize karşı veriyor. Liberal anlamda bu kadar şeffaf yayınlayan sayılı ülkelerden biriyiz. İçi dışı her şeyi gözüküyor Türkiye’nin o kadar şeffafız.

‘YATIRIMCILAR NEZDİNDE SEÇİMLERİN BİR ETKİSİ YOK’

“Siz eğer iyi niyetten uzak farklı gerekçeleri bahane ederek ekonomiye yönelik müdahalelerde bulunmaya başlarsanız o ülke etkilenir. Son sekiz ayda çok önemli adımlar attık, atmaya da devam edeceğiz. Çok daha kırılganlıklarını azaltmış bir yapı kurmaya devam ediyoruz.

Türkiye’nin sahip olduğu kaynaklar bunu dengelemeye muktedir. Önümüzdeki dönem daha pozitif bir döneme giriyoruz. Türkiye birçok anlamda sınandı, sınanmaya devam ediliyor.Vatandaşlarımız her şeyin farkında.

Bu sadece bir yerel seçim. Yatırımcılar nezdinde de normal şartlarda bir etkisi yok. Bunu bahane ederek algı operasyonu yapılabilir. Bu hafta gördük. Söylediklerim var, söyleyemediklerim var. Toplumumuz bunu görüyor. Geçtiğimiz 4 ay çok zor bir dönemdi.

Toplumsal birliğe kasteden müthiş bir bombardıman var. Ben burada bunun için altına çiziyoruz. Kese kağıdına, ona vergi böyle bir şey yok.”