Albayrak: Süreç bugünden itibaren normalize oldu

Albayrak, " Merkez Bankası'nın Swap kararı Türk bankalarıyla ilgiliydi. Süreç bugünden itibaren normalize oldu." ifadelerini kullandı.

Albayrak: Süreç bugünden itibaren normalize oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak NTV‘nin konuğu oldu.

Albayrak’ın açıklamaları şöyle:

“Türkiye ekonomisi, Ağustos ayında bu yana çok önemli adımlar attı. Türkiye ekonomisi dengelenme süreci. 2019 hedefleri olumlu cereyan ediyor. 2019 hızlı bir seçim maratonuyla başladı. Dengelenme süreci beklentilerimizin üzerinde gerçekleşti. Her anlamda teyakkuzda olmak gerekir. Bölgemiz zor bir dönemden geçiyor.  Tansiyonu yukarı çıkarmaya yönelik eylemlere şahit olduk.

(Yabancıya borç TL verilmemesi) Bu dönemde çok bilgi kirliliği yaşandı. Türk bankaları TL vermiyormuş diye bir haber çıktı. Dün Bankalar Birliği bununla ilgili bir açıklama yaptı. Merkez Bankası’nın Swap kararı Türk bankalarıyla ilgiliydi. Süreç bugünden itibaren normalize oldu.

Önümüzde, ekonomi alanında dengelenme sürecinin poizitif meyvelerini göreceğimiz bir süreç var. Özellikle büyümeden enflasyona, finansmandan bankacılığa kadar tamamının alt kalemlerinde, lansman niteliğinde 8 Nisan gibi genel bir çerçeveyi açıklamayı düşünüyoruz. Birçok alanda önemli bir yol haritası ortaya koyacağız.

Son 1,5 ayda seracılık alanında 900’den fazla firmaya 1 milyardan fazla finansman kullandırılması ile alakalı hızlı bir adım attık. Kısa vadede tanzim ile bir çözüm ortaya koyduk. Bir iki günde fiyatlar yarı yarıya indi. Hani domates ve biber yoktu?

Türkiye yeni yönetim sistemi ile birlikte her alanda bir değişim ortaya koymalı. Ekonomide değişim başladı. Seracılık doğru bir noktada olduğunda 1’e 10’a kadar verimli bir yatırım. Sektörün dönüşümü için çalışmalar başladı.

2019 ile birlikte ilk çeyrekte, verilen taahhütlerin yerine getirilmesi, enflasyondaki düşüş, iktisadi faaliyetin normalleşmesiyle birlikte daha iyi olacağını gördük. 2019 büyümesindeki %2.3 hedefinde ben kaygı duymuyorum.

Ağustos ve Ekim ayılarında belki tek haneli faizleri göreceğiz. Piyasanın genelinde ciddi bir toparlanmayı görüyoruz. Trendin çok daha pozitif gideceği yönünde ciddi bir mutabakat var. Merkez Bankası kendine göre en doğru adımları, doğru bir zamanda atacaktır.

Biz bankacılık sektörümüzün oluşabilecek risklere karşı bile potansiyel kırılganlıklarını gidermeye yönelik adımlar attık ve neticelerini göreceğiz. İlk çeyrek zor bir çeyrek olmasına rağmen ilk 2 ay rakamlarına baktığımızda hedeften çok fazla bir şaşma olmadı.

Son dönemde hane halkında, yerleşiklerde ciddi anlamda TL’ye dönüş süreci başladı. Önümüzdeki dönemde Türk Lirası, oluşturulacak güven ortamı ile birlikte para birimine güvenenleri mahcup etmeyecek, güvenmeyenleri mahcup edecek bir süreci yaşayacağız.

Türkiye olarak bizim son yıllarda yaşadığımız her bir süreç bağışıklık sistemlerimizi o kadar güçlendirdi ki bunlara uyum sağlama ve hızlı aksiyon alma noktasında Türkiye’yi çok başka bir yere getirdi. Ben çok müsterihim, önümüzdeki dönem ile birlikte Türkiye çok pozitif bir sürece doğru hızla yol alacak. Türkiye’nin tüm kırılganlıklarını elimine ettiği bir döneme giriyoruz. 2019’da da çok başarılı bir 3 ay ortaya koyduk.”