Albayrak ABD’de patronlarla buluşacak, reform paketini anlatacak

Berat Albayrak'ın ABD gezisinde trilyon dolarları idare eden fon yöneticileriyle düzenlenecek konferans kapsamında bir araya geleceği bildirildi.

Albayrak ABD’de patronlarla buluşacak, reform paketini anlatacak

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın gelecek hafta başlayacak ABD gezisinde trilyon dolarları idare eden fon yöneticileriyle düzenlenecek konferans kapsamında bir araya geleceği bildirildi.

S-400 füzeleri F-35 savaş uçaklarının da gündemde olacağı konferansta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Patriot üreten firmanın yetkilileri bir araya gelecek.

Albayrak’ın borç arayışı kapsamında 14-16 Nisan’da ABD’ye giderek finans çevreleriyle bir dizi temasta bulunacağı seçim öncesi de biliniyordu. Bugün yapılan açıklama ile, Albayrak’ın 10 Nisan’da ekonomi ile ilgili bir yol haritası ve reform programını önce Türkiye’de anlatılacağı duyurulmuştu. Albayrak, ardından ise ABD’ye düzenleyeceği gezi ile trilyonluk fonları yönetenlere reform programını anlatacak.

AKP’li medya organlarından Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör bugünkü yazısında Albayrak’ın ABD ziyaretinin ayrıntılarını kaleme aldı.

Göngör yazısında Albayrak’ın ABD programına dair, “IMF-Dünya Bankası ve G20 bakanlar toplantısına katılacak olan Albayrak’ın burada trilyon dolarları yöneten dünyanın önemli fon yöneticileriyle baş başa görüşmeler yapacağı öğrenildi. Görüşmelerde, yeni vergi reformu, oluşturulması planlanan finansal mimari, enflasyonla mücadelede atılacak adımlar ve reel sektörün finansmana erişim imkânlarını kolaylaştıracak reform paketinin sunumu da yapılmış olacak.” ifadelerine yer verdi.

Güngör yazısında Albayrak’ın ayrıca Citibank’ın düzenleyeceği yuvarlak masa toplantısına katılacağını da yazdı. Daha sonra Albayrak DEİK/ Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ile Amerikan Türk Konseyi’nin (ATC) Washington’da düzenleyeceği ‘İşe dönüş: Zor zamanlarda ortaklığın korunması’ başlıklı konferansın gala yemeğine gidecek. 14-16 Nisan’da yapılacak konferansın gala yemeğine de ABD’den önemli yatırımcılar da gelecek. Güngör’e göre ABD’li şirketler Albayrak’ın katılacağı gala yemeğine büyük ilgi gösteriyor ve gala yemeğine katılacak isimler şöyle: “Patriot savunma sisteminin üreticisi Raytheon CEO’su Thomas Kennedy, Boeing CEO’su Marc Allen, Procter&Gamble CFO’su Jon R. Moeller, Ge Healthcare CEO’su Kieran Murphy’ın yanı sıra yemeğe Facebook, Citibank, Intel, Microsoft, Uber ve PepsiCo’nun yetkililerinin de katılması bekleniyor”

Albayrak’ın yemekte reform haritasıyla ilgili yatırımcılara bilgi vereceği de yazıda belirtildi.

Güngör, TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ’ın şu değerlendirmelerine de yer verdi: “Türkiye’den Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak ve iki tarafın ticaret bakanlarının katılımı konferansın odak noktasını oluşturuyor. Bu önemli organizasyona General Dunford ve Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar da katılıyor. Dolayısıyla S-400, F-35 ve diğer güvenlik konuları da tartışılacak.”

Konferansta Trump’ın damadı ve kıdemli başdanışmanı Jared Kushner, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın da yer alacağı açıklandı.