Alamos Gold CEO'su: Kesilen ağaçlar için 5 milyon dolar ödedik, protestolar siyasi...

Kanadalı Alamos Gold CEO'su, ağaç katliamı yaptıkları Kazdağları bölgesinde maden çıkarmak için siyanür kullanacaklarını itiraf etti, "sızıntı imkansız" dedi.

Alamos Gold CEO'su: Kesilen ağaçlar için 5 milyon dolar ödedik, protestolar siyasi...

Çanakkale’nin Kazdağları bölgesinde altın madeni çıkarmak için doğayı katleden Kanadalı Alamos Gold şirketinin CEO’su John McCluskey, İngiliz Reuters haber ajansına konuştu.

McCluskey, katliama karşı tepkileri ve yapılan protesto gösterilerini ‘siyasi amaçlı dezenformasyon’ olarak nitelendirirken, madeni çıkarmak için siyanür kullanılacağını da itiraf etti. McCluskey, “kullanılacak siyanürün çevreye sızmasının mümkün olmadığını” iddia etti.

Siyanürün altını çıkarmak için gerçekleştirilen kazı sürecinin son aşamasında kullanılacağını söyleyen McCluskey, “şirketin çevreye sızıntı olmaması için gerekli tüm tedbirleri aldığını” iddia ederek, madencilik faaliyetlerin su yataklarını etkilemeyeceğini savundu.

Hatırlanacağı üzere Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı söz konusu alanda siyanür kullanılacağına dair haberleri yalan olduğunu öne sürmüştü.

“5 MİLYON DOLAR ÖDEDİK”

McCluskey, ağaçların kesildiği Kaz Dağları’ndaki Kirazlı mevkiinin altı yıllık proje sonunda eski haline getirileceğini de öne sürdü. Ağaçları Alamos Gold şirketinin değil hükümet birimlerinin kestiğini belirten McCluskey, “Bunun için parayı önceden ödedik. Anlayışla karşılamanız gereken şey, ormancılık izinleri kapsamında, bu izinler için 5 milyon dolar ödedik. Bu ücretin büyük unsuru yeniden ağaçlandırmak için” ifadelerini kullandı. McCluskey, “Altı buçuk yıl içerisinde, bu alanın tüm merkezi yeniden ekilecektir. 10 yıl içerisinde biraz daha fazlası yapılacak ve yeniden bir ormana benzeyecektir” dedi.

AKP “HASSASIZ” DEMİŞTİ

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Kanadalı şirketi övdüğü ve bölgede yapılan ağaç katliamını meşrulaştırmaya çalıştığı açıklamasında şunları söylemişti:

“Çalışma yapılan yer Kaz Dağları değildir. Söz konusu yer Kaz Dağları’na 40 kilometre uzaktadır. Ağaçlandırma meselesi bizim için çok hassastır. Konuyla ilgili gerekli hassasiyete hükümetimiz sahiptir. Bölgede kesilen ağaçların miktarı kadar fidan dikilmiştir. ÇED raporuna aykırı bir duruma kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Siyanür konusunda söylenenlerin de doğru olmadığı birçok uzman tarafından söylenmektedir. Gerçek çevreci dostlarımıza kapılarımız her zaman açıktır. Herhangi bir diyalog eksikliği söz konusu değildir.”