'AKP'nin yaptırdığı ankette İmamoğlu çıktı, Erdoğan sahaya indi'

İngiliz haber ajansı Reuters, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yenilenecek İstanbul seçimlerinde strateji değiştirerek sahaya inme kararını değerlendirdi. Ajansa konuşan AKP kaynakları, parti içi anketlerde Ekrem İmamoğlu'nun önde çıkması sonrası bu kararın alındığını söyledi.

'AKP'nin yaptırdığı ankette İmamoğlu çıktı, Erdoğan sahaya indi'

İstanbul’da Millet İttifakı’nın CHP’li adayı Ekrem İmamoğlu’nun kazanması sonrasında yenilenme kararı alınan Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri dünya basınının da gündeminde. İngiliz haber ajansı Reuters, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın seçime günler kala yeniden sahaya inme stratejisini masaya yatırdı. Ajansa konuşan AKP kaynakları, bu kararın anketlerde Binali Yıldırım’ın geride görünmesi üzerine alındığını söyledi.

‘PARTİ İÇİ ANKETLERE BAKTI VE KARAR DEĞİŞTİRDİ’

Son anketler hakkında bilgi sahibi olan AKP’ye yakın bir kaynak, ajansa demecinde şu ifadeleri kullandı: “Erdoğan parti içi anketlere baktı ve Yıldırım’ın hâlâ geride olduğunu gördü. Dolayısıyla sahaya inmeye karar verdi. Fakat bu, seçmenler üzerinde ters etki yaratabilir ve onları uzaklaştırabilir.”

REUTERS: YENİ STRATEJİ RİSKLİ

Reuters da, “Bu değişiklik, Erdoğan ve mart ayındaki seçimlerde şok bir yenilgi alan AKP için risk içeriyor” yorum yaptı. Ajans, ‘”Bazı partililer, bu yenilginin kısmen Erdoğan’ın taviz vermeyen tarzından kaynaklandığına inanıyordu” ifadelerini kullandı.

Haberde, beş parti yetkilisi ve danışmanları ile yapılan söyleşilere dayanarak, Erdoğan’ın yenilenecek seçimde kampanyadan uzak durması, hatta mitinglerin iptal edilmesi ve billboardlardaki fotoğraflarının da kaldırılması kararı alındığı belirtildi. Habere göre, ‘Erdoğan’ın taviz vermeyen yaklaşımının İstanbul’daki bazı kilit seçmenler -özellikle de Kürtler ve kutuplaştırıcı söylemden rahatsız olan AKP seçmeni- nezdinde bir engele dönüştüğüne’ kanaat getirilmişti.

‘HER GÜN BİR KONUŞMA YAPIP YAPAMAYACAĞINI SORDU’

Ancak Reuters’a konuşan iki kaynak, bu kararın hafta başında, parti içi anketlerin İmamoğlu’nu biraz önde göstermesi sonrası değiştiğini söyledi. Üst düzey bir AKP yetkilisi, “Erdoğan parti yetkililerine, İstanbul’da her gün bir konuşma yapması için bir toplantı veya miting ayarlamanın mümkün olup olmadığını sordu. Yeni strateji bu” dedi.