AKP'nin 'sistem revizyonu' ortaya çıktı

Başkanlık sisteminin 'aksayan' yönlerini tespit edip 'revizyon' çalışmaları yapan AKP'de 'partili koordinatör' çözümü bulundu.

AKP'nin 'sistem revizyonu' ortaya çıktı

Son yerel seçimlerden büyükşehirlerden hezimetle ayrılan AKP, seçim sonrası parti içinde de sesli şekilde dile getirilen başkanlık sistemine yönelik eleştirilere kayıtsız kalamamış ve Erdoğan’ın talimatı ile sisteminin “aksayan” yönlerinin tespit edilmesi için çalışma başlatmıştı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında yapılan çalışmaların ana hatları belli olmaya başladığı öğrenildi. AKP’ye yakın Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, konuyla ilgili olarak Oktay’ın başkanlığında dün, hukukçular ve bazı parti yöneticilerinin de katıldığı yeni bir toplantı daha yapıldı.

HÜKÜMET-MECLİS KOORDİNASYONU İÇİN ‘KOORDİNATÖR’

Edinilen bilgilere göre toplantıda, yapılan çalışmalara ilişkin raporun bayramdan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacağı belirtilirken, özellikle Meclis ile hükûmet arasındaki koordinasyon probleminin giderilmesi için farklı öneriler tartışmaya açıldı. Bu kapsamda, Meclis-hükûmet ve parti arasında koordinasyonu sağlayacak bir mekanizma oluşturulması ve bu mekanizmayı işletecek bir koordinatör atanması gündeme geldi. Koordinatörün bir parti yöneticisi olması üzerinde duruluyor.

BAKAN YARDIMCILARI DAHA ETKİN OLACAK

Hükûmet sisteminde yapılacak revizyonda, Meclis’in etkinliğinin artırılması, herhangi bir yasal düzenleme hazırlığı sırasında milletvekillerinin görüşünün alınması, bakan yardımcılarının yetkilerini tam olarak kullanarak daha fazla inisiyatif alması gibi öneriler de masaya yatırılan konular arasında bulunuyor. Özellikle bakan yardımcılarının karar alma konusunda “çekingen” davrandıklarına dikkat çeken AKP kaynakları “Bir konu olduğunda, bakan yardımcıları ya imza atmaya çekiniyor veya bakana danışmadan adım atmak istemiyor. Hâlbuki, yetkisi var. Yapması gereken inisiyatif kullanmak. Stratejik olmayan konularda yetkilerini tam olarak kullanmaları gerekiyor. Birden fazla bakan yardımcısı olduğu için belki aralarında koordinasyonu sağlayacak bir mekanizma da kurulacak” dedi.

‘SİYASİ DOKUNUŞ’LAR İÇİN VEKİLLERİN DAHA FAZLA GÖRÜŞÜ ALINACAK

AKP kurmayları, özellikle bürokrasi tarafından hazırlanan kanun teklifi veya diğer düzenlemeler konusunda milletvekillerinin dışarıda tutulmasından kaynaklanan sıkıntılar olduğunu belirterek “Bunun son örneğini Askerlik Kanunu’nda yaşadık. Yasa teklifi hazırlandı, Meclis’e sunuldu. Kendi içimizde tam olarak değerlendirme yapılamadı. Milletvekili arkadaşlar da haklı olarak bazı yerlerine itiraz ettiler ve görüşmelerini ertelemek zorunda kaldık. Hâlbuki, kanuni değişiklikler Meclis’e gelmeden önce ilgili bütün milletvekillerinin görüşleri alınsa siyasi dokunuşlar yapılsa bu tip sıkıntılar olmayacak” görüşünü dile getirdi.

“KARARNAME YETKİSİ DAHA ÇOK KULLANILSIN”

Fuat Oktay’ın başkanlığındaki toplantılarda Cumhurbaşkanı’nın kararname yetkisi konusunda da değerlendirmeler yapıldı. Bazı düzenlemelerin kararname konusu olmasına rağmen, bakanlıklar tarafından Meclis’ten kanun olarak çıkarmak istediklerine dikkat çekilen toplantılarda “Yeni sistemde, kanun mevzuu olmayan düzenlemeler için Cumhurbaşkanı’nın kararname yayımlama salahiyeti var. Bunun daha etkin kullanılması gerekiyor. Bazı bakanlıkların bürokrasisi, en küçük bir düzenlemeyi bile Meclis’ten geçirmek istiyorlar. Hâlbuki belki bir yönetmelikle, belki de Cumhurbaşkanı Kararnamesi’yle halledilecek bir konu. Hâl böyle olunca bizim de eleştirdiğimiz torba kanun usulüne başvurmak mecburiyetinde kalıyoruz. Kararname ile çözülecek konular varsa bunlar kanun konusu yapılmamalı” görüşü dile getirildi.