Seçimi kaybeden AKP'li aday da mazbata istedi

Diyarbakır Bağlar'dan sonra AKP’nin Siirt adayı Ali İlbaş da seçimi kazanan HDP’li Berivan Helen Işık’ın KHK ile ihraç edilmiş olmasını gerekçe gösterdi.

Seçimi kaybeden AKP'li aday da mazbata istedi

AKP’nin Bağlar Belediyesi Başkan adayı Hüseyin Beyoğlu’nun, KHK ile görevinden ihraç edilmiş HDP’li Belediye Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan’a mazbata verilmemesi için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurmasının ardından, AKP Siirt Belediyesi adayı Ali İlbaş da aynı gerekçe ile itirazda bulundu.

Kentte yapılan seçimlerin kesin olmayan sonuçlarına göre, HDP’li eş başkan adayları Berivan Helen Işık ve Resul Kaçar kazandı. Ancak seçim sonuçlarına yapılan itirazlar nedeniyle eş başkanlara henüz mazbataları verilmedi. AKP’li aday Ali İlbaş, İl Seçim Kurulu’na yaptığı başvuruda seçimleri kazanan HDP’li Berivan Helen Işık’ın Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) ile iş akdinin sonlandırılmış olması nedeniyle mazbata alamayacağını ileri sürdü.

‘MAZBATA BANA VERİLSİN’

İlbaş’ın sunduğu dilekçede şu ifadeler yer aldı: “31 Mart 2019 tarihinde yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde Siirt İli Belediye Başkanlığı seçiminde HDP’nin adayı Berivan Helen Işık en yüksek oyu almıştır. Ancak; HDP Siirt Belediye Başkanı Berivan Helen Işık ile alakalı olarak iş feshine dayanak gösterilen 22.07.2016 tarih ve 667 sayılı KHK’nın 4’üncü maddesi ile kamu görevlerine ilişkin bir takım tedbirler alınmıştır.

Yukarıda belirtilen nedenlerle; bu hususun İlçe Seçim Kurulu tarafından re’sen gözönünde bulundurulması zorunluluğunu hatırlatarak 22.07.2016 tarih ve 667 sayılı KHK’nın 4. Maddesi ile kamu görevinden ihraç edilen HDP Belediye Başkan adayı Berivan Helen Işık’a mazbata verilmemesi ve mazbatanın en çok oy alan sonraki adaya verilmesini arz ve talep ederim.”

AKP Kars’ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar beldesinde de mazbatanın seçilen HDP’li başkana değil kendi adaylarına verilmesini talep etmişti. (Mezopotamya Ajansı)