AKP'nin baklası ağzından çıktı: Esad'ı tüm Suriyeliler de seçse kabul etmeyeceğiz

AKP'li Volkan Bozkır, "Türkiye'nin Esad'ı kabul etmesi" için önce Suriye dışındaki Suriyelilerin de oy vermesi şartını öne sürdü, sonra ise bu seçimden çıksa bile kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

AKP'nin baklası ağzından çıktı: Esad'ı tüm Suriyeliler de seçse kabul etmeyeceğiz

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Türkiye’nin Suriye politikasına ve son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

AKP’li Bozkır, Suriye’de önümüzdeki dönemde yapılacak olası seçimlerde Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad için Türkiye’deki, Lübnan’daki, Ürdün’deki, Almanya’daki Suriyelilerin oyları sonucu yeniden seçilmiş dahi olsa kabul etmelerinin mümkün olmayacağını söyledi.

Hürriyet‘ten İpek Özbey’e konuşan Bozkır’ın açıklamalarından bazıları şöyle:

8 yıl önce Türkiye’nin tavır koymasının bir nedeni vardı. Peki o neden ortadan kalktı mı, Esad mı değişti?

Kalkmadı. Yeni bir Suriye devleti kurulsa dahi, Türkiye olarak biz ‘Beşar Esad ile yeni bir Suriye devleti kurulamaz’. diyoruz. Çünkü 12 milyon insan Esad rejimi kendilerini öldürüyor diye kaçtı. O olduğu sürece, yeniden öldürülecekleri korkusuyla geri dönmezler. Esad’la konuşmayız. Yeni bir Suriye kurulsun, Suriye halkı lideri hakkında karar versin, biz onu kabul edeceğiz.

Suriye halkı seçim olur da yeniden Esad’ı seçerse, bunu kabul edeceğiz mi diyorsunuz?

Şöyle ama: Esad diyor ki, ‘Seçim yaparım, seçilirim, başkan olurum’. Biz de diyoruz ki, ‘Sen Suriye’yi üçe böldün, şu anda küçük Suriye’nin başkanısın. Seçim yapacaksan, Türkiye’deki, Lübnan’daki, Ürdün’deki, Almanya’daki Suriyeliler de oy versin. Eğer seçilebilirsen tamam…’ Onun niyeti o değil. Şam ile Halep arasındaki bölgede seçim yapıp, seçilmek istiyor.

Sizin önerdiğiniz modelde Esad’ın kazanma şansı yok mu?

Kesinlikle kazanamaz.

Diyelim ki, Esad’ın istediği oldu…

Bizim onu kabul etmemiz mümkün değil artık. Onu tanıtan ortaya çıkaran biziz. Bakın bütün Avrupa Türkiye’nin o zamanlar Beşar Esad ile iyi ilişki kurmasına karşıydı.. Türkiye ile Suriye dostluğu iyi gitti. Avrupa bu sefer “Türkiye doğru yaptı. Biz de tutumumuzu gözden geçirelim” noktasına gelmişken, Arap Baharı patladı.

Arap Baharı olmasaydı Türkiye ile Esad’ın arası bozulmaz mıydı?

Hayır, o ilişki sürerdi. Gayet güzel gidiyordu.

‘İki aya kalmaz gider’ denilen Esad niye gidemedi?

Bütün Avrupa razıydı gidişine… Fakat piyasaya, dün operasyonda öldürüldüğü bildirilen DEAŞ’ın başı Al Bagdadi’nin resimleri çıktı. Batı dünyası, birden bire Suriye’nin başına o görüntüde, o kafada birinin geçebileceğini düşündüler. Bu laik, Batı görünüşlü kişi katil dahi olsa başta kalsın istediler.”