AKP’li İl Başkanları: Yeni sistemde biz neyiz?

Sarıkaya, bir AKP'li başkanın "Hükümetimiz kurduktan sonra, Genel Müdür, Daire Başkanı olabilmek için onlarca kez kapımıza gelen, bizi ataması için her gün defalarca arayan kişiler, şimdi bayramda, resmi, törenlerde benim 10 adam önümde duruyor." dediğini yazdı.

AKP’li İl Başkanları: Yeni sistemde biz neyiz?

Hükümete yakınlığıyla bilinen Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan AKP İl Başkanları Toplantısı’ndaki kulis bilgilerini yazdı.

AKP il başkanlarının yeni sistemden şikayet ettiklerini belirten Sarıkaya, bir AKP’li başkanın “Hükümetimiz kurduktan sonra, Genel Müdür, Daire Başkanı olabilmek için onlarca kez kapımıza gelen, bizi ataması için her gün defalarca arayan kişiler, şimdi bayramda, resmi, törenlerde benim 10 adam önümde duruyor. İşe girmesin, atamasını sağladığım kişi en önde, ben en arkada yürüyorum; dönüp bir de küçümseyerek bakıyor. Telefonumuza çıkmıyor, randevu vermyor…”  sözlerini köşesine taşıdı.

Sarıkaya’nın “AK Parti İl başkanları: “Biz neyiz, sistemdeki yerimiz, statümüz ne?” başlığıyla yayımlanan yazısında şu ifadelere yer verildi:

“AK Parti’de seçim sonrası ortaya çıkan sıkıntılara çözüm bulmak çn gruplar halinde milletvekller dinlenmişti. Öncek gün de büyükşehir belediye başkanlarının da katılımı ile genişletilmiş il başkanları toplantısı yapıldı. Şunu belirtmeliyim ki milletvekillerinin aktardığı sıkıntının iki katı il başkanlarında mevcut.

Bunun temel kaynağını da bir yılını dolduran sistemin tam oturmamış olmasının yanı sıra, yen sistemde il başkanlarının statülerinin belirlenmemesinin yarattığı sıkıntı yatıyor. Nitekim toplantının ağırlıklı bölümünde de il başkanları yen sistemle “itibar” kaybına uğramanın hayıflanması içinde olmuş, makam ve statü tanımlanmasının yarattığı belirsizlikten yakınmış. Bir de hükümet ile olan ilişkilerinin eskisi gibi yürümüyor olmasından şikayet etmiş.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basına açık konuşmasını yaptıktan sonra, Genel Başkan Vekil Numan Kurtulmuş’un devam ettirdiği toplantıda ortaya çıkan durumu en iyi özetleyen bir il başkanının şu örneklemesi olmuş:

“Seçim teşkilatın sırtında kazanılır… Hükümetmz kurduktan sonra, Genel Müdür, Dare Başkanı olablmek için onlarca kez kapımıza gelen, bizi ataması için her gün defalarca arayan kişiler, şimdi

bayramda, resmi, törenlerde benim 10 adam önümde duruyor. İşe girmesin, atamasını sağladığım kişi en önde, ben en arkada yürüyorum; dönüp bir de küçümseyerek bakıyor. Telefonumuza çıkmıyor, randevu vermyor…” Söz alanların hemen heps benzer öykü aktarmış… Sonunda da şu sorularına yanıt verilmesin istemiş:

“Yeni sistemde biz neyiz? Statümüz nasıl tarif edlyor? Teşkilat başkanı olarak hangi sıraya, nereye tekabül ediyoruz?””

BAKANLARA TEPKİ

“Bakan yardımcılarının salonda yer aldığı toplantıda, bazı il başkanları isimlerin vererek kendilerine nasıl davrandığını anlatmış. Bir ara yakınmalar o noktaya varmış ki Yozgat İl Başkanı Çeleb Dursun, Vali’den ve kaymakamlardan ve bürokratlardan yakınmasını en üst seviyeye taşımış:

“Vali, iki kaymakamı yanına çağırıp ‘Bundan böyle siz siyasi hiçbir kişi ile görmeyeceğm’ talimatını veriyor. Kaymakamlar yüzümüze bakmıyor. FETÖ ile ilişkili kaymakam görevden alınıp, yeniden veriliyor. NOTER’de çalışan bir kişi Cumhurbaşkanımıza hakaret ediyor, Vali’ye söylüyorum, hiçbir işlem yapmıyor.”

Numan Kurtulmuş sözünü kesip, “NOTER özel bir yapı, Vali ne yapsın? Siz neden suç duyurusunda bulunmadınız?” dye sormuş. Bazı il başkanları Dursun’a tepki gösterirken, İçişleri Bakan Yardımcısı da kaymakamların siyasilerle birilkte olmaması gerektğne ilşkin Vali kararını haklı bulduğunu söylemiş”