AKP'li Albayrak: Erdoğan’ın iktidarını sona erdirme ihtimali ufukta belirdi...

AKP'li Özlem Albayrak, başkanlık sisteminin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a büyük güç verdiği kadar muhalefetin de Erdoğan'ın iktidarını sona erdirme ihtimalini doğurduğunu ileri sürüp "Reform diyenler haklı olabilirler" dedi.

AKP'li Albayrak: Erdoğan’ın iktidarını sona erdirme ihtimali ufukta belirdi...

Yerel seçim hezimeti sonrası başkanlık sisteminin sorunlarına ve akıbetine ilişkin artan tartışmalar AKP içinde de devam ederken konu ile ilgili iktidarın bir yayın organından dikkat çeken bir çıkış geldi.

Yeni Şafak yazarı Özlem Albayrak, konu ile ilgili kaleme aldığı “Başkanlık sistemi doğru karar mıydı?” başlıklı yazısında, sistemin muhalefeti bir araya gelmeye zorladığına ve hiç olmadığı kadar iktidara yaklaştırdığına dikkat çekti.

Durumdan duyduğu endişe için İstanbul seçimlerini örnek veren Albayrak ” Sadece kuru bir tehdit, bir ihtimal de değil üstelik; bu sistemin muhalefeti aynı çatı altında ve tek bir aday çevresinde toplaması nedeniyle, 25 yıldır İstanbul ilk kez muhalefete geçti” derken “CHP lideri Kılıçdaroğlu’nın durumdan oldukça memnun gözüktüğünü, zira ilk kez Erdoğan’ın iktidarını sona erdirme ihtimali ufukta belirmiş olduğunu” belirtti.

Albayrak’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Bu sistemin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşi görülmemiş bir güç verip vermediği elbette tartışılabilir; fakat benim hele de İstanbul seçimlerinden sonra gördüğüm, bu sistemin, sözü edilen o mutlak gücün sebebi olduğu kadar arızası haline de geldiği… Benim gördüğüm, Cumhurbaşkanlığı sisteminin, irili ufaklı, birbirine benzer-benzemez tüm muhalefet partilerini/odaklarını bir iktidar umudu taşıyabilmek adına bir araya gelmeye zorladığı… Onları iktidar olma ihtimaline hiç olmadığı kadar yaklaştırdığı…

Çünkü bu sistemde en çok oyu alan değil, yüzde 50+1 oyu alan iktidar oluyor. Bu sistem tek tek partileri değil, pek çok partinin ittifakını öngörüyor.

Evet Partili Cumhurbaşkanlığı sistemi, işlerin daha hızlı yürümesi, bürokrasi sultasının bitirilmesi, seçilmişlerin atanmışlar tarafından preslenmesinin önüne geçilmesi gibi anlaşılır sebeplerle çıkılan yolda, gücün mutlaklaşmasına kapı aralıyordu.

Ama aynı sistem, Türkiye’deki Erdoğan karşıtlarının; görüş, ideoloji, inanç, yaşam biçimi, etnisite ayrımı olmaksızın bir araya gelmelerine hem zemin, hem de olanak sağlamasıyla, sözü edilen o mutlak gücün tehdidi haline de geldi. Sadece kuru bir tehdit, bir ihtimal de değil üstelik; bu sistemin muhalefeti aynı çatı altında ve tek bir aday çevresinde toplaması nedeniyle, 25 yıldır İstanbul ilk kez muhalefete geçti.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, durumdam oldukça memnun gözüküyor, zira ilk kez Erdoğan’ın iktidarını sona erdirme ihtimali ufukta belirmiş oldu. İşin ilginç yanı, seçmenin ideolojik yönelimi nedeniyle ekonomiden hiç etkilenmez sanılan siyasal davranışın da ekonomik göstergelerin çok da uzağa düşmediği ortaya çıkmış oldu. Sonuçta, tek elden çıkan hızlı iş amacıyla getirilen yüzde 50+1’in işleri bozma potansiyeli ortaya çıktı.

Reform diyenler haklı olabilirler”