AKP'den YSK kararı için 'açıklama': Artık eski içtihatlar geçersiz kalmıştır

YSK'nin seçimleri iptaline ilişkin gerekçeli kararla ilgili "değerlendirme" yapan AKP'nin YSK Temsilcisi Recep Özel, "Muhalefet şerhlerine sarılanlar artık yürürlükte olmayan kanuna göre verilmiş içtihatlara dayanıyorlar. Artık eski içtihatlar geçersiz kalmıştır" dedi.

AKP'den YSK kararı için 'açıklama': Artık eski içtihatlar geçersiz kalmıştır

YSK’nin AKP Temsilcisi ve Isparta Milletvekili Recep Özel, YSK’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ilişkin gerekçeli kararını değerlendirdi.

Özel, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ​”YSK diyor ki önüme gelmeyen itiraza resen bakma yetkim yok, önüme sadece İstanbul ve iki ilçeyi AK Parti ve MHP getirdi ona baktım. ‘CHP ilçelere itiraz etseydi ona da bakardım’ diyor. Niye 4 pusulanın 1’i geçersiz de 3’ü geçerli diye soranlara duyurulur” derken “YSK tam kanunsuzluktan dolayı seçimi iptal etmedi, olağanüstü itiraz ile önüne gelen talep üzerine iş bu kararı verdi. Bilen bilmeyen hocalarımızın dikkatine bu hususu sunuyorum, kararın gerekçesini iyi okusunlar” ifadesini kullandı.

Seçimlerin AKP talimatıyla iptal edildiğini göstermesi nedeniyle “gerekçesiz” olarak nitelendirilen “gerekçeli karar”a gelen tepkiler için  “Muhalefet şerhlerine sarılanlar artık yürürlükte olmayan kanuna göre verilmiş içtihatlara dayanıyorlar.” iddiasında bulunan Özel “Ortada açık, değişmiş bir kanun hükmü var. Artık eski içtihatlar geçersiz kalmıştır. Hukukçu olanlar bunu çok iyi bilir. Mecelle’de ‘mevrid-i nasta ictihada mesağ yoktur’ der. Sayım döküm cetveli yoksa veya kanuna aykırı ise ona dayalı tüm işlemler de geçersizdir. Bir seçimin sonucunun sağlıklı bir biçimde alınması, sayım dökümünün sağlıklı yapılması ile mümkündür. Bu da ancak sayım döküm cetveli ile tespit edilebilir” dedi.

“DAHA NE OLSUN!” DEDİ

108 sandıkta sayım döküm cetvellerinin hiç düzenlenmemiş olmasının, seçim sonucunun güvenilirliğini ciddi bir biçimde zedelendiğini öne süren Özel “Bu kanunsuzluğa yasaya aykırı atanan sandık kurulu başkanlarının neden olduğu YSK tarafından tescil edildi. İptal sadece yasaya aykırı atama nedenine değil bunların kanunsuz işlemlerine dayandırılmıştır.” derken, “Kanunsuz atanan başkanlar ne mi yaptı? 377 kısıtlıya, 6 ölüye, 99 tutuklu ve hükümlünün yerine, 224 zihinsel engelliye, oy kullandırdı! 30.281 seçmenin kayıtlı olduğu Toplam 108 sandıkta sayım döküm cetvelini düzenlemedi. Daha ne olsun!” ifadelerine yer verdi.