AKP ve CHP İstanbul'da 'mele' seferberliği başlattı

AKP ve CHP İstanbul'da Doğu ve Güneydoğu'dan getirdikleri 'mele'lerle (din adamı) Kürt seçmene yönelik oy avcılığına çıkıyor.

AKP ve CHP İstanbul'da 'mele' seferberliği başlattı

23 Haziran’da tekrarı yapılacak İBB seçimleri öncesi ‘Cumhur’ ve ‘Millet’ ittifaklarının Kürt oylarının peşine düşeceğine ilişkin çeşitli açıklamaları haberlere yansımıştı.

AKP’nin İstanbul’daki seçim çalışmalarında “muhafazakar Kürtler”i hedefleyeceği belirtilirken, geçtiğimiz günlerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da “20-25 kişilik muhafazakar Kürtlerle oturup konuşacağım” dediği öğrenilmişti.

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, bugünkü köşesinde iki partinin “ortak”laştığı bu çalışmanın ayrıntılarını paylaştı. Buna göre AKP, kendi lehine seçim çalışması yapacak ‘mele’leri (‘din adamı’ anlamında kullanılıyor) İstanbul’da sahaya sürecek. Bu kişilere belediye başkanları ve aşiret liderleri de eşlik edecek.

AKP’yle “muhafazakarlık”ta da yarışmaya çalışan CHP ise Öztürk’ün aktardığına göre iktidarın yanında devede kulak kalacak bir sayıyla 44 “mele”yi İstanbul’a getirebilecek.

“ÇOK ETKİLİ OLUYORLAR”

Öztürk’ün “İstanbul’a Mele yığınağı” başlıklı yazısında ilgili bölüm şöyle:

“AKP, Güneydoğu’dan yüzlerce “Mele”yi İstanbul’a taşıdı. Melle, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşayan Kürt kökenli vatandaşlarımızın imamlar ve dini konularda bilgili olduğu belirtilen kimseler için kullandıkları bir unvandır. AKP lehine çalışan mellelere, belediye başkanları ve bazı aşiret önde gelenleri de eşlik ediyor. Güneydoğu’dan gelenlere kullanmaları için önemli ödenek aktarıldığı da konuşuluyor.

CHP de, bölgede etkin 10 mele ve kanaat önderini İstanbul’a getirdi. Onlar da AKP’ye oy vermiş seçmenlerin, “mağdur”edildiğini belirttikleri Ekrem İmamoğlu’na oy vermeleri için çaba gösteriyor. Seçim döneminde CHP’nin taşıyacağı mele ve kanaat önderlerinin sayısı 44’e ulaşacak. Ama bu, AKP’nin taşıdıklarının yanında “Devede kulak” misali…

Mele görüşmelerini organize eden konuştuğum bir partili, “Hemşehri derneklerine, onların önderlerine gidiliyor, seçimde niçin İmamoğlu’na oy verilmesi gerektiğini anlatıyorlar. İnanın çok da etkili oluyorlar. Aşiret liderlerinden de iki parti yararlanmaya ve oyları çekmeye çalışıyor. İstanbul seçimi hiç böyle olmamıştı” dedi.
Konuşmalarda siz de duymuşsunuzdur, “Ekrem İmamoğlu seçimi açık farkla kazanır ama YSK’nın ne yapacağı belli olmaz” deniliyor. O zaman bekleyelim, görelim.”