AKP '%50+1'e yeni formül arıyor

AKP'de Ali Babacan ve Davutoğlu başta olmak üzere 'yeni parti' iddiaları, ardı ardına gelen istifalar ve ittifaklar siyasetinin baskısı seçim yarışı için yeni düzenlemeleri de akıllara getiriyor.

AKP '%50+1'e yeni formül arıyor

AKP’de Ali Babacan ve Davutoğlu başta olmak üzere ‘yeni parti’ iddiaları, ardı ardına gelen istifalar ve ittifaklar siyasetinin baskısı seçim yarışı için yeni düzenlemeleri de akıllara getiriyor.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50+1 yerine, ilk turda yüzde 40 alan ismin Cumhurbaşkanı seçilmesini önerdi.

AKP hükümetlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapan Faruk Çelik, yeni sistemle ilgili açıklamalarda bulundu.

Partinin kurucuları arasında da yer alan Çelik, cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oranının değiştirilmesi önerisinde bulundu. Çelik, “İlk turda yüzde 40 ve üzeri oy alan seçilsin. Yüzde 50+1 formülü Türkiye’yi yorar” ifadelerini kullandı.

Independent Türkçe‘de yer alan habere göre Çelik, “4-6 Ekim’de Kızılcahamam’da toplantı var. Bana da davetiye geldi, gideceğim. Diğer arkadaşların da tümüne geldi. Şu anda Parti’den ayrılan arkadaşlara da davetiye geldi. Gelsinler, 300 milletvekili önünde her şeyi söylesinler. Bunlar yapılmadan, ilgili platformlarda mücadele verilmeden parti kurma yaklaşımları bu süreçte sakıncalı” ifadelerine de açıklık getirdi.

Çelik, sözlerinin yanlış aktarıldığını ifade etti. Partiden istifa edenlerin Kızılcahamam kampına çağrılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyleyen Çelik, AK Parti’de siyasi hayatına devam eden ancak yönetimle ilgili farklı düşünceleri olan isimlerin, 4-5-6 Ekim’de Kızılcahamam’daki kampına katılarak eleştirilerini yöneltmesi gerektiğini belirtti.

“AK Parti makamdan güç alanların değil makama güç verenlerin partisi. Eğer bu konuda eksiklik varsa bunu gidermemiz gerekiyor. Yani birileri makamdan güç alarak siyaset yapıyorsa, bana göre AK Parti verilebilecek en büyük zararı veriyor.” diyen Çelik, yönetim kademelerinde gençleştirme iddialarından da bahsetti:

“Bugün bir gençleşme sürecine girildi, ‘Siyasete yeni atılan arkadaşlarla devam edelim’ dendi. Çok açık net gördük ki tecrübeyle genç dinamizmi bütünleşmeden, hafıza olmadan zengin dinamizminin zorlandığı da çok net şekilde görüldü. Bir tarafta deneyim, bir tarafta gencin dinamizmi bütünleştirilmeli. Aksi takdirde kısa yoldan hedefe ulaşma imkanı kalmıyor.”