AKP İş Bankası hisselerini almak için formülü buldu

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, Cumhurbaşkanlığı tarafından CHP'ye ait İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devri için bir formül bulunduğunu aktardı.

AKP İş Bankası hisselerini almak için formülü buldu

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, Cumhurbaşkanlığı tarafından CHP’ye ait İş Bankası hisselerinin Hazine’ye devri için bir “formül” bulunduğunu aktardı. Buna göre hisseler Hazine’ye devredilirken para Türk Dil Kurumu (TDK) ve Türk Tarih Kurumu’na (TTK) aktarılacak.

Deniz Zeyrek, “Beştepe’nin İş Bankası formülü: Hisseler Hazine’ye, para TTK ve TDK’ya” başlığıyla yayımlanan yazısında “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve partisi, İş Bankası konusunda ilginç bir yol izliyor. CHP, Erdoğan’a karşılık verirse çıkacak tartışmayla seçim öncesinde ülkenin gerçek gündeminin unutulacağından endişe ediyor. CHP’nin sessiz kalmasını fırsat bilen AK Parti de hisselerin CHP’den alınması konusunda sessiz sedasız adım atmaya hazırlanıyor” görüşünü dile getirdi.

AKP’nin 12 Eylül’de CHP’nin kapatılmasının hisselerin devri için kullanılacağını belirten Sözcü yazarının, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum’un kendisine konuyla ilgili verdiği yanıtları da aktardığı yazısında ilgili kısım şöyle:

“CHP’nin İş Bankası’ndaki hisseleri Hazine’ye devredilsin, ancak mali menfaatlerinden yine Atatürk Dil ve Tarih Kurumları yararlanmaya devam etsin.”

CHP’nin hisseleri muhafaza etmesine dair Anayasal bir güvence olmadığını söyleyen Uçum’a göre, 12 Eylül darbecilerinin kapattığı CHP’nin 1992’de yeniden açılması “siyasi devamlılık” olabilir ama “hukuki devamlılık” olamaz. O nedenle 1992’de kanunla verilen hisseler, bir kanunla CHP’den alınabilir.
Uçum bu tezini şöyle detaylandırıyor:
“Kimse 12 Eylülcülerin anayasal ve kanun düzeni geçersizdir gibi abes bir iddia ileri sürümüyor. Aksine tüm anayasal ve kanuni düzenin geçerliliği veri kabul ediliyor: 1982 Anayasası geçerli, kanunlar geçerli, parti kapatmalar geçerlidir. Siyasi yasaklar geçerlidir. Ancak tüm bunlar demokratik hukuk açısından gayri meşrudur.
Bununla birlikte kanun yoluyla yeni CHP’ye İş Bankası hisselerini vermek geçerlidir. Ancak bu düzenleme demokratik sistem açısından meşru değildir.
Bu durumda kanun yoluyla bu hisseleri asli sahibine iade etmek hem geçerli hem meşru olacaktır.
Pozitif hukuk açısından CHP’nin iddia ettiği siyasi devamlılık, mirasçılık statüsünün korunmasını sağlamaz. Mirasçılık için hukuki devamlılık gerekir o da yoktur.”
Uçum’a “Cumhurbaşkanı mirasını AK Parti’ye bıraksa gelecekte o mirası Hazine’ye devretmek mümkün olur mu?” sorusunu yönelttim.
Uçum, Atatürk’ün vasiyet iradesinin artık “hukuki değil manevi bir sorumluluk” olduğunu iddia ederek, vasiyetin artık bir “devlet ödevi”olarak bir parti değil Hazine tarafından üstlenilmesi gerektiğini savundu.”