AKP Genel Başkan Yardımcısı: 'Kürdistan'a gidin' demeseydik Kürtler Binali Bey'e oy verecekti

AKP Genel Başkan Yardımcısı Azmi Ekinci, 23 Haziran İstanbul seçimleri öncesi partisinin kritik hedef olarak belirlediği Kürt seçmenle ilgili "Kürdistan’a gidin sözü olmasaydı Kürtler Binali Bey’e oy vereceklerdi" dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı: 'Kürdistan'a gidin' demeseydik Kürtler Binali Bey'e oy verecekti

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 31 Mart yerel seçimleri sürecinde il il gezip yaptığı miting konuşmalarında kullandığı “Yallah Kürdistan’a” ve “Beka” söylemi ile ilgili partinin Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Azmi Ekinci’den “hatalıyız” açıklaması geldi.

31 Mart seçimlerinde Esenyurt Belediye Başkan Adayı olan ve CHP’li rakibine karşı kaybeden Ekinci, Star yazarı Fadime Özkan’a konuşurken, “AK Parti’nin 25 seneden sonra İstanbul’da iktidardan düşüyor gibi görünmesi bile AK Parti tabanı için çok büyük uyarı oldu.” ifadelerini kullandı. “Beka söylemi bu kadar keskin olmasaydı, Kürdistan’a gidin sözü olmasaydı Kürtler Binali Bey’e oy vereceklerdi” iddiasında bulunan Ekici, bölgedeki durum için ise “Bölgede AK Parti 8 puan yükseltmiş ama HDP sekiz puan düşmemiş, 3 puan civarında düşmüş.” dedi.

Ekici’nin bazı sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

24 Haziran’da sandığa giden ama 31 Martta gitmeyen 430 bin civarı seçmen var, bunların bir kısmı da AK Parti seçmeni. İstanbul’da AK Parti’nin küskünleri 23 Haziranda neden gitsin AK Parti lehine oy kullanmaya? AK Parti onları nasıl ikna edecek?

Öncelikle AK Parti’nin 25 seneden sonra İstanbul’da iktidardan düşüyor gibi görünmesi bile AK Parti tabanı için çok büyük uyarı oldu. Bunu görüyorum. Cezalandırmak isteyenler dahil İnsanlar, bu sonucu istemiyorlardı aslında.

Peki. Şunu mu anlamalıyız, AK Parti 23 Haziran İstanbul seçimi için Kürtlere özel bir söylem mi geliştirecek? Binali Yıldırım 31 Mart’tan önce de “Kürtlerin oylarına talibim” demişti. Şimdi ne söyleyecek?

“Sayın Binali Beyin tarzı ve yöntemi buna çok yatkın. Aynı sosyolojiden ve Türkiye ortalaması temsil eden bir profil. Kürdü de rahatsız etmiyor Karadenizliyi de. Beka söylemi bu kadar keskin olmasaydı, Kürdistan’a gidin sözü olmasaydı Kürtler Binali Bey’e oy vereceklerdi, Esenyurt’ta da benim şahsım üzerinden AK Parti ’ye oy vereceklerdi. Fakat o sertlik engelledi bunu. Bundan sonraki süreçte çok fazla bir şey yapmaya gerek yok aslında. AK Partinin fabrika ayarı politikaları kendine çeker onları zaten.”

Kürtçenin serbest olması, enstitüler, Kürtçe devlet kanalı, Kürtçe propaganda hakkı dahil pek çok adım atıldı. Keza çözüm süreci gibi bir büyük çaba var. Bu gerçek buradayken, AK Parti oyunu bölgede yüzde sekiz arttırıyorken İstanbul’da neden tersi oluyor?

Tamamen bölgede yaşanan yerel sebepler. Bölgedeki halk çukur ve barikatla birlikte HDP’nin gerçek yüzünü görmeye ve sorgulamaya başladı. Yanlış yaptığını söylemeye başladı. Çukur ve barikatın bölgedeki halka ödettiği bedelden dolayı HDP’yi bırakıp AK Parti’ye dönen var, HDP’ye de AK Parti’ye de vermeyip başka küçük partilere veren var. Bölgede AK Parti 8 puan yükseltmiş ama HDP sekiz puan düşmemiş, 3 puan civarında düşmüş. Yani HDP’nin kendi tabanı duruyor. AK Parti’ye daha önce vermeyen kesimler vermeye başladı.