'AKP casus yazılımla CHP'yi takip ediyor': Alman savcılığı soruşturma başlattı

Casus yazılımın Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2017'de başlattığı Adalet Yürüyüşü sırasında muhalefet milletvekillerini dinlemek için kullanıldığı iddia ediliyor.

'AKP casus yazılımla CHP'yi takip ediyor': Alman savcılığı soruşturma başlattı

Almanya’da Münih savcılığının, Türk hükümetinin “CHP milletvekillerini ve muhalifleri gözetlemek” için kullandığı iddia edilen Finspy casus yazılımın üreticisi FinFisher firması ve diğer iki şirket hakkında soruşturma başlattığı öğrenildi.

DW Türkçe‘nin aktardığına göre Alman şirketler ve yöneticileri, Türkiye’ye casus yazılımı ihracat izni almaksızın, Alman dış ticaret mevzuatını ihlal ederek, yasadışı yollardan satmakla suçlanıyor.

Münih savcılık sözcüsünün doğruladığı soruşturmanın odağında FinFisher, FinFisher Labs ve Eleman şirketlerini yöneticileri ve çalışanları yer alıyor.

AKILLI TELEFONLARA ULAŞIYOR

Türkiye’ye yasadışı casus yazılım satışı ilk olarak geçen yıl gündeme gelmişti. Alman gazetesi Süddeutscher Zeitung, akıllı telefonlar için geliştirilen Alman casus yazılımının Türkiye’de AKP tarafından CHP’yi izlemek için kullanıldığını iddia etmişti.

Münih’te bulunan Finfisher adlı şirketin geliştirdiği “Finspy” adlı yazılımın akıllı telefonlara ulaşabildiği, programın telefon kayıtlarından canlı dinleme ve okuma sağladığı belirtiliyor.