'Akil'ler bu kez Güney Afrika'da ortaya çıktı: Türk büyükelçiliğinde konuk edildiler

AKP'nin 'akil'lerinin de bulunduğu bir grup, Londra merkezli DPI'nın organize ettiği bir program için Güney Afrika'ya gitti. Grubu Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyeti Büyükelçisi Sayın Elif Çomoğlu Ülgen’in konuk etmesi dikkat çekerken gelişmeler Kürt sorunu için bir kez daha yeni bir 'çözüm süreci'nin belirtilerinin mi görüldüğü sorusunu gündeme getirdi.

'Akil'ler bu kez Güney Afrika'da ortaya çıktı: Türk büyükelçiliğinde konuk edildiler

AKP’nin 2013 yılında “Kürt sorununa çözüm üretileceği” iddiasıyla oluşturduğu “Akil İnsanlar Heyeti”nden bazı isimlerin de aralarında olduğu bir grup siyasi, ünlü, yazar, gazeteci Güney Afrika Cumhuriyeti’nde bir araya geldi.

İngiltere merkezli Demokratik İlerleme Enstitüsü’nün (DPI) Güney Afrika programı için buluşan grubun bu ülkede Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyeti Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen’in konuğu olması da büyük dikkat çekti.

Grupta yer alanlar arasında Nagehan Alçı, Kadir İnanır, Oral Çalışlar, Ali Bayramoğlu, Kemal Öztürk, Kezban Hatemi gibi isimlerin olduğu görüldü.

Odatv‘de yer alan habere göre Türkiye’den farklı isimlerin de katılmaya devam edeceği ve 8 gün süreceği belirtilen ziyarette yetkililer, politikacılar ve diğer ilgili gruplarla bir araya gelinecek. Güney Afrika’nın inşa süreci ve demokrasiye geçiş süreci tartışılacak. Habere göre katılımcılar çatışmaların çözümünde kilit rol oynayan ve oynamaya devam eden aktörlerle tanışma fırsatı bulacak ve bu kişiler de Güney Afrika’da barış görüşmelerinin sonuna kadar gerçekleşen pazarlık sürecinde elde ettikleri deneyimleri, konuyu derinlemesine anlamaları için katılımcılarla paylaşacak.

DPI Baş Yöneticisi Kerim Yıldız, ziyaret hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu ziyaretin katılımcılara, Güney Afrika’daki çözüm sürecinin kilit yönlerini öğrenmek ve tartışmak, sürecin başarı ve zorlukları hakkında tecrübelerini paylaşmak için değerli bir fırsat sunacağını ümit ediyoruz.”

Hatırlanacağı üzere sözkonusu ‘akil’lerin geçtiğimiz yıl Kasım’ın ayında da Oslo’da bir araya geldiği ortaya çıkmıştı. Burada yer alanlardan biri olan HDP’nin İstanbul eski Milletvekili Ufuk Uras, Oslo’daki toplantıda “çözüm süreci”nin değerlendirildiğini açıklamış ve yeniden bir ‘çözüm süreci’ inşasının bir ihtiyaç olduğunu, bunun ABD’nin de bir tezi olduğunu ifade etmişti.

Öte yandan ziyaret Abdullah Öcalan’ın 23 Haziran öncesi avukatlarıyla görüşmesine izin verilmesinin ardından tekrar mesajlar göndermeye başlamasıyla birlikte değerlendirildiğinde dikkat çekiyor.

Merkezi Londra’da bulunan DPI’ya 2017 yılında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ziyaret ettiğinde iktidara yakın Sabah Gazetesi, “DPI PKK’nın İngiltere temsilciliği olarak biliniyor” demiş ve “Kılıçdaroğlu’ndan Londra’da skandal görüşme” başlıklı bir haber yapmıştı. Ancak aradan geçen birkaç aylık sürenin ardından eski bakanlar Taner Yıldız, Mehdi Eker, Efgan Ala gibi AKP’nin kritik isimleri de İngiltere’de ‘PKK’yle ilişkilendirilen aynı kuruluşa gitmişti.

Bu gelişmelerle birlikte yazarımız Kamil Tekerek’in, Öcalan’ın 6 Mayıs tarihli mesajlarıyla başlayan süreçte yaşananları ‘MERCEK’ konusu yaptığı “Yeni “çözüm süreci” kapıda mı?” başlıklı yazıyı okurlarımızla paylaşıyoruz: