Akar'dan ABD'ye S-400 yanıtı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD'nin S-400 konusundaki açıklamalarına ilişkin, "Tehditler, ultimatomlar ve süre vermeler yapıcı değil ve müttefiklik ruhuna aykırıdır." dedi.

Akar'dan ABD'ye S-400 yanıtı

Akar, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ile Amerikan Türk Konseyi (ATC) tarafından bu yıl 37’ncisi düzenlenen TAİK-ATC Ortak Yıllık Konferansı’nın açılış oturumunda konuştu.

Bakan Akar, ABD ile yaşanan S-400 krizine ilişkin, “Tehditler, ultimatomlar ve süre vermeler yapıcı değil, ayrıca müttefiklik ruhuna da aykırı.” ifadesini kullandı.

‘TÜRKİYE ABD’NİN HASIMI DEĞİL’

Akar sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin NATO taahhüdünde değişiklik olmamıştır. S-400 alımı Türkiye’nin ulusal kararıdır. Biz F-35’lerin sadece alıcısı değil, programın parçasıyız. Türkiye ABD’nin hasımı değil, o nedenle CAATSA [ABD’nin hasımlarına yaptırım öngören yasa] kapsamında değerlendirilemez. Patriot teklifi dikkatli şekilde incelenmekte, konunun yapıcı diyalogla çözülebileceğini düşünüyoruz. Bu süreçte itidal ve sabır bekliyoruz ABD tarafından.”

ABD Dışişleri Bakanlığı danışmanlarından jeopolitik uzmanı Jogn Sitilides Türkiye’nin S-400 alması halinde ABD Başkanı Donald Trump’un Türkiye’ye ekonomik yaptırım uygulayacağını ve Türkiye ekonomisinin bunu kaldıramayacağını ileri sürmüştü.