AİHM, Keresetecioğlu'nun başvurusu için hükümetten savunma istedi

AİHM, HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu'nun dokunulmazlıklarla ilgili başvurusu için hükümetten savunma istedi. Avukat Benan Molu, "Mahkeme dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili ilk kez bir başvuruyu Hükümet'e bildirmiş oldu" dedi.

AİHM, Keresetecioğlu'nun başvurusu için hükümetten savunma istedi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili başvurusu nedeniyle hükümetten savunma istedi. Avukat Benan Molu, bu kararla AİHM’nin dokunulmazlıklarla ilgili bir başvuruyu ilk kez hükümete bildirdiğini duyurdu.

Duvar’ın aktardığı habere göre; Avukat Benan Molu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda AİHM’in, HDP milletvekili Filiz Keresticioğlu’nun dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili yaptığı başvuruda hükümetten savunma istediğini belirtti. “Mahkeme dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili ilk kez bir başvuruyu hükümete bildirmiş oldu” diyen Molu, paylaşımda şu ifadelere yer verdi

“İHAM, muhalefet partisinden bir vekilin dokunulmazlığının Anayasa’nın 83. ve 85. maddelerindeki usule aykırı olarak kaldırılması ifade özgürlüğünü ihlal eder mi diye sormuş ve dokunulmazlıkların kaldırılmasının etkileriyle ilgili taraflardan bilgi istemiş. Mahkeme, 18. maddeden savunma istememiş. Dokunulmazlıkların kaldırılması sürecine dair kötü niyet ya da arka planda yatan gizli/baskın amaç tartışması bu başvurular için çok önemli olabilirdi ama 10. madde altında kanunilik ve meşru amaç bölümünde tartışılacak gibi gözüküyor.”

Haklarında fezleke bulunan bazı milletvekilleriyle ilgili dokunulmazlıkların kaldırılması Mayıs 2016’de TBMM’de kabul edilmişti. Düzenlemeyle 55 HDP milletvekiline ait 511 dosyaya ilişkin dokunulmazlık kaldırılmış ardından yargılama sürecinin başlanmasıyla aralarında dönemin HDP Eş Başkanlarının da bulunduğu çok sayıda milletvekili için tutuklama kararları çıkmıştı.