Ahmet Hakan'a Basın Meslek İlkeleri'ni ihlalden uyarı kararı

Basın Konseyi, Cumhuriyet gazetesi yazarı Mine Kırıkkanat’ın şikayeti üzerine Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan’a 'uyarı' kararı verdi.

Ahmet Hakan'a Basın Meslek İlkeleri'ni ihlalden uyarı kararı

Basın Konseyi, Cumhuriyet gazetesi yazarı Mine Kırıkkanat’ın şikayeti üzerine Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan’a “uyarı” kararı verdi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Mine Kırıkkanat’ın, Ahmet Hakan’ın Hürriyet Gazetesi’nde 30 Ekim 2018 günü yayınlanan ‘Yok birbirinden farkı: Misvak ile Kırıkkanat’ ve 16 Kasım 2018 tarihli ‘Kadir Kırıkkanat- Mine Mısıroğlu’ başlıklı yazılarıyla ilgili şikayetini değerlendiren Basın Konseyi, Ahmet Hakan hakkında Basın Meslek İlkeleri’ni ihlalden oy çokluğuyla ‘uyarı’ kararı verdi.

Basın Konseyi’nin sitesinde açıklanan kararda, Kırıkkanat’ın Hakan’ın yazılarında eleştiri sınırlarını aştığı ve kişiliğine açıkça hakaret ettiği gerekçesiyle şikayette bulunduğu belirtildi. Kırıkkanat, Ahmet Hakan hakkında Basın Meslek İlkeleri’nin ‘Kişileri ve kuruluşları eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez’ maddesi gereğince ‘Kınama’ kararı alınmasını talep etti.

“KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ VE AŞAĞILAYICI DAVRANIŞ”

Basın Konseyi’nin değerlendirme ve sonuç bölümünde yer alan değerlendirmesinde şu ifadeler yer aldı:

Yüksek Kurul tarafından yapılan ayrıntılı tartışma ve değerlendirme sonucunda; üslup açısından bir gazetecinin kullanması uygun olmamakla birlikte, yine de tahkir edici olarak nitelendirilemeyecek ifadelerin Basın Meslek İlkeleri’ni ihlal etmeyeceği değerlendirilmiştir. Bu açıdan, ‘fitneci’, ‘kindar’, ‘çığırtkan’, ‘hezeyan seviyor’ gibi ifadelerin nezaketsiz ve kaba olmakla birlikte, eleştiri sınırlarını aşmadığı sonucuna varılmıştır.

Buna karşılık, bilhassa ‘embesillik’ ithamı ve ‘düzeysizlik’ ile ‘seviyesizlik’ yakıştırmalarının küçük düşürücü ve aşağılayıcı olduğu değerlendirilmiştir.

Öte yandan, yazılardan birinde ‘Mine Mısıroğlu’ başlığının atılması da tartışılmıştır. Azınlıkta kalan üyeler, burada ilgili kişilerin ‘Mine Kırıkkanat ve Kadir Mısırlıoğlu’ söz ve söylemleri arasında bir mukayese yapıldığından bahisle bu yöntemde bir ihlal unsuru görmemiştir. Buna karşılık çoğunluk, şikayetçinin adının değiştirilmesini eleştiri ve polemiğe dönük olmaktan ziyade, muhatabın kişilik hakkının bir parçası olan ad (isim) hakkına bir saldırı olarak kabul etmiştir.

Netice olarak, şikayet konusu yazıların Basın Meslek İlkeleri’nin ‘Kişileri ve kuruluşları eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez’ şeklindeki 4’üncü maddesini ihlal ettiğine 5’e karşı 8 oyla karar verilmiştir.

Bu bakımdan, Hürriyet yazarı Ahmet Hakan hakkında ‘uyarı’ kararı alınması OYÇOKLUĞU ile kararlaştırılmıştır.”