Adalet Bakanlığı'nda AKP'lilere sınav torpili: Adaylar sosyal medyada protesto edecek

AKP'li ilçe yöneticisinin Adalet Bakanlığı kadroları için AKP’li vekillere gönderdiği torpil mektupları Meclis gündemine taşındı. Skandal olay sosyal medyada da protesto edilecek.

Adalet Bakanlığı'nda AKP'lilere sınav torpili: Adaylar sosyal medyada protesto edecek

Adalet Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl zabıt katipliği alımı için yaptığı mülakatlara AKP’li parti yöneticilerinin yakınlarına torpil istediğini gösteren belgelerin gölgesi düştü. Binlerce aday KPSS’de yeterli puana ulaşıp zabıt katipliği için uygulama sınavlarına girerken, kamuda neredeyse hiç bir sınavı şaibesiz yapamaz hale gelen AKP’nin bu sınavda da yandaşları için ayrıcalık istediği ortaya çıktı.

Adayları öfkelendiren skandalın adresi Mersin’in Tarsus ilçesi oldu. Edinilen bilgiye göre, AKP Tarsus İlçe Başkanı İbrahim Gül, AKP Mersin Milletvekili Ali Cumhur Taşkın’a yazdığı bir dilekçe ile söz konusu sınava girecek bir aday için ‘yardım’ talebinde bulundu.

Sınava yakın dönemde farklı günlerde ilgili makama gönderilen dilekçede İlçe Başkanı Gül, adayın kimlik ve sınav bilgilerini de verdikten sonra “Yardımlarınızı bekler, saygılar sunarım.” ifadesini kullanıyor.

İşte torpilin belgeleri:

“VATANDAŞ YARDIM İSTİYOR”MUŞ

Skandalla ilgili bir açıklama yapan AKP Tarsus İlçe Başkanı İbrahim Gül, ”Vatandaş gelip bizden yardım istiyor. Biz de isimleri vekile iletiyoruz. Pek netice alamıyoruz. İlgilenmezsen kırılıyorlar. KPSS sonucu da tutmuyor. Dost, arkadaş diye, başka bir şey değil. Herhangi bir avantaj sağlamıyor. Komisyon zaten yeterli fiziki şartları yoksa eliyor” dedi.

AKP’li vekil Cumhur Taşkın ise Odatv‘ye yaptığı açıklamada “İlk defa duyuyorum. Bana kimse böyle bir şey gönderemez. Kabul etmem” iddiasında bulundu.

KONU MECLİS’TE

Konu CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen tarafından da Meclis gündemine taşındı. Antmen önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

  • Mersin’de AKP örgütlerinden hangilerinde kamuya girişler için torpil yapılmaktadır?
  • Buna yönelik kaç şikayet bulunmaktadır? Bu şikayet ve iddialar nasıl değerlendirilmiştir?
  • Torpil yapmak istediğini kabul eden ilgili ilçe başkanı hakkında adli ve idari soruşturma yapılacak mıdır?
  • AKP il ve ilçe başkanlarının referansı aracılığıyla kaç kişi kamu kurum ve kuruluşlarında işe yerleştirilmiştir?
  • Son 5 yıllık sürede hangi kurumda kaç sözlü mülakat yapılmıştır? Bu mülakat heyetleri kimlerden oluşturulmuştur?
  • Bu mülakat sonuçları neden sadece sınava giren kişiye gönderilmektedir? Neden kamuoyuna açık şekilde yayımlanmamaktadır?
  • Sınava girenlerin ve mülakatta yerleşen ve görevde yükselenlerin yazılı sınav sonucu ve başarı sıralaması kaçtır?
  • Mülakatlar neden görüntü kaydına alınmamaktadır?”

SOSYAL MEDYADA EYLEM VAR

Manifesto‘ya ulaşan ve “sınavı kazanamadığı” açıklanan bir aday ise torpil skandalının Tarsus’ta yaşananlarla sınırlı olmadığını düşündüklerini belirtirken şunlara dikkat çekti:

“Normalde bu sınavların bize 15 Kasım’da açıklanacağı söylenmişti. Ancak 6 Ocak’ta açıklandı. Bu kadar geçen sürede listelerin değiştiğini düşünüyoruz. Gerekli birimlere de itirazda bulunacağız.”

Öte yandan adaylar torpil skandalını bu akşam 21.00’da sosyal medya mecralarında, “#adaletbakanligindatorpileson” başlığı altında protesto edecek.

AKP Türkiyesi’nin olmazsa olmazlarından biri haline gelen “torpil”cilikle ilgili daha önce de birçok benzer vaka ortaya çıkmıştı: