AB'den Türkiye'ye yaptırım kararı

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz sondaj çalışmaları nedeniyle yaptırım kararı aldı.

AB'den Türkiye'ye yaptırım kararı

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz sondaj çalışmaları nedeniyle yaptırım kararı aldı.

DW Türkçe‘nin aktardığına göre karar, Türkiye’nin AB’den 2020’de alması öngörülen katılım öncesi mali yardımlarda kesintiye gidilmesini, ortaklık konseyi gibi ekonomi ve ticari ilişkilere ilişkin kurumsal ve yine üst düzey siyasi diyaloğun askıya alınmasını öngörüyor. Havacılık Anlaşması müzakerelerinin de askıya alındığı belirtilirken, ayrıca Avrupa Yatırım Bankası’ndan Türkiye’ye verilecek kredi desteğinin de gözden geçirmesi talep ediliyor.

Kararda sondaj faaliyetlerinin devam etmesi halinde ilave yaptırımlar öngörülebileceğine dikkat çekiliyor. Kararda, sondaj faaliyetlerine iştirak eden şirketler ve gerçek şahısların da yaptırım kapsamına alınabileceği uyarısına yer veriliyor.

DIŞİŞLERİNDEN YANIT: HİÇBİR ŞEKİLDE ETKİLEMEYECEK

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “AB’nin aldığı kararlar, ülkemizin Doğu Akdeniz’de hidrokarbon faaliyetlerini sürdürme kararlılığını hiçbir şekilde etkilemeyecek” denildi.