ABD'den Türkiye'ye yeni teklif: Vergi indirimi, F-35 ve Patriot'lar

ABD’nin, Türkiye'nin Rusya'dan hava savunma sistemi S-400'leri almasından sonra yeni bir teklifte bulunduğu belirtiliyor.

ABD'den Türkiye'ye yeni teklif: Vergi indirimi, F-35 ve Patriot'lar

ABD yönetiminin Türkiye’ye yeni bir teklif sunma planı yaptığı öne sürüldü. İddiaya göre; Washington mesajı Ankara Büyükelçisi David Satterfield aracılığıyla iletti.

Sözlü olarak iletilen gelişmenin Ankara’ya yazılı olarak da sunulacağı ve başlıklar arasında F-35’lerin satışı, çelik ve alüminyum vergileri, serbest ticaret anlaşması ile Patriot’ların olduğu belirtiliyor.

NTV Washington Temsilcisi Hüseyin Günay konuyla ilgili “Bir Türk yetkili, ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Michael Satterfiel’ın, sözlü bir şekilde Ankara’ya mektup iletileceğini ve adım atılacağını; bu adımın şemsiyesinin ekonomik olacağını ancak başlıkların siyasi ve krizleri çözmeye yönelik olacağının altını çizdi.” dedi.

Günay, “Mevcut ticaret hacmi yaklaşık 20 milyar dolar… Bu nedenle, F-35’lerin satışının tekrardan gündeme gelmesinin beklentiler arasında olduğu ifade ediliyor. Ayrıca, çelik ve alüminyum vergilerinde ABD tek taraflı vergi getirmiş, Türkiye de karşılık vermişti. Daha sonra ABD vergileri bir kademe düşürmüştü ancak olması gereken seviye değildi. Şimdi o vergilerin düşmesi de gündemde. Ve, serbest ticaret anlaşması ile Patriot’ların gerçekleşme ihtimalleri de söz konusu.” ifadelerini kullandı.