ABD'den Türkiye'ye yeni 'S-400' uyarısı: Ne kadar ciddi olduğumuzu gösterebiliriz

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi için ABD'den kritik bir uyarı daha geldi.

ABD'den Türkiye'ye yeni 'S-400' uyarısı: Ne kadar ciddi olduğumuzu gösterebiliriz

ABD Savunma Bakanı Yardımcısı ve Uluslararası Güvenlik İlişkileri Sorumlusu Katie Wheelbarger, Türkiye’nin S-400 satın almasının sonuçları olacağını belirtti ve Türkiye için üretilen F-35 savaş uçaklarının teslimat hazırlıklarının durdurulabileceğini açıkladı.

Reuters‘e konuşan Katie Wheelbarger, S-400’ün bir bilgisayar olduğunu, F-35’in de aynı şekilde bir bilgisayar olduğunu kaydederken, “Kendi bilgisayarınızı rakibinizin bilgisayarına bağlamazsınız ve biz de tam olarak bunu yapmamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Lockheed Martin tarafından üretilen ve hazır durumda olduğu açıklanan F-35’lerin teslimatıyla ilgili henüz alınmış resmi bir karar bulunmazken, Wheelbarger “Teslimatın birçok adımını askıya alabilir ve bu konuda ne kadar ciddi olduğumuzun mesajını gönderebiliriz” diye konuştu.

ABD’nin konuya ciddiyetle yaklaştığını ve güçlü bir mesaj göndermek istediğini söyleyen Wheelbarger, takip edilecek adımlarla ilgili bir detay ise vermedi.

Öte yandan başka bir üst düzey yetkili de F-35 motorlarının üretiminde kilit rolü olan Türkiye’nin dışında başka bir lokasyon aramanın da ABD’nin masasında yer alan alternatifler arasında bulunduğunu açıkladı.