ABD'den 'Türkiye'ye sert yaptırım devreye sokulsun' mektubu

ABD'li 5 senatör, Türkiye'nin ABD ile Suriye'nin kuzeyine ilişkin vardığı "ateşkes anlaşmasını ihlal ettiği" iddialarını araştırma ve bu iddiaların teyit edilmesi halinde Türkiye'ye yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.

ABD'den 'Türkiye'ye sert yaptırım devreye sokulsun' mektubu

5 ABD’li senatör Washington yönetimine, Türkiye’nin ABD ile Suriye’nin kuzeyine ilişkin vardığı ateşkes anlaşmasını ihlâl ettiği iddialarını araştırma ve bu iddiaların teyit edilmesi halinde Ankara’ya yaptırımlar uygulama çağrısında bulundu.

Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat senatörler tarafından Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya hitaben kaleme alınan bir mektupla Türk Silahlı kuvvetleri ve Türkiye’nin desteklediği silahlı güçlerin üzerinde anlaşılan ‘güvenli bölge’ dışında Suriyeli Kürtlere saldırdıkları iddialarının doğruluğu sorgulandı.

Cumhuriyetçi Senatörler Lindsey Graham ve Marsha Blackburn ile Demokrat Senatörler Chris Van Hollen, Richard Blumenthal ve Jeanne Shaheen tarafından imzalanan mektupta, Türkiye’nin 17 Ekim tarihli ‘ateşkesi’ ihlal edip etmediğinin incelenmesi istendi.

“Riskler göz önünde bulundurulduğunda, zaman kaybetmemek çok önemli” denilerek, ‘Türk güçlerinin Suriye’nin kuzeydoğusunda üzerinde anlaşılan güvenli bölgenin (Tel Abyad ve Resulayn kentleri arasında doğudan batıya olan bölge) dışında hareket ettiğine’ ve ‘Til Temir yakınlarında Suriyeli Kürtlere saldırdığına’ dair basında çıkan haberlere dikkat çekildi.

“SERT EKONOMİK YAPTIRIMLAR”

Senatörler mektupta “Birçok durumda Başkan Trump, Türkiye’yi yükümlülüklerinin ihlal etmesi halinde ‘Türk ekonomisini yok etmekle’ tehdit etti. Bu tutuma uygun olarak yönetimden hızlı bir şekilde 17 Ekim anlaşmasının uygulanması için sert ekonomik yaptırımları devreye sokacak önlemler almasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Senatörlerin mektubu Trump’ın Suriye’nin kuzeyindeki ABD askerlerini çekmesinden yaklaşık bir ay sonra geldi.

Van Hollen ve Graham daha önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kişisel mali hesaplarını da hedef alabilecek, Türkiye’ye askeri yardımı yasaklayabilecek ve Türk yetkililerin ABD vizesi almasını kısıtlayabilecek bir yaptırım tasarısını Senato’ya sunmuştu.

Ancak yaptırım tasarısı Senato’da yol almamış ve Cumhuriyetçi Parti Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell Nato müttefiki olan Türkiye’ye karşı yaptırım uygulanması konusunda dikkatli olunması uyarısında bulunmuştu.