ABD'den Türkiye'ye S-400 yaptırımları: Listesi sızdırıldı

ABD'de yayımlanan Foreign Policy dergisi, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ın Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri almasıyla ilgili yaptırımlara hazırlandığını iddia etti. Dergi Bakan Akar'a bir mektupla iletildiğini belirttiği yaptırım listesini de açıkladı.

ABD'den Türkiye'ye S-400 yaptırımları: Listesi sızdırıldı

ABD’nin etkili dış politika yayınlarından Foreign Policy, ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan’ın, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinden vazgeçmemesi halinde atacakları adımları bir mektupla Türk mevkidaşı Hulusi Akar’a ilettiğini iddia etti.

İddiaya göre mektup, Shanahan tarafından Türk mevkidaşı Hulusi Akar’a 6 Haziran günü (dün) iletildi.

Derginin ismi açıklanmayan Amerikan savunma yetkililerine dayandırdığı haberde, S-400’lerden vazgeçmemesi halinde Türkiye’nin Amerikan yapımı F-35 savaş uçaklarındaki proje ortaklığına son verileceği, ABD’de halihazırda eğitim gören Türk pilotlarının 31 Temmuz’a kadar ülkeyi terk etmelerinin isteneceği ve Türkiye’nin F-35’lerle ilgili 12 Haziran’da düzenlenecek bir toplantıya katılımının engelleneceği belirtiliyor.

Habere göre Shanahan’ın Akar’a ilettiği mektupta, Türkiye’nin S-400 alımından vazgeçmemesi halinde ABD’nin şu adımları atacağı belirtiliyor:

  • Türkiye’nin F-35 programına katılımı 31 Temmuz 2019 tarihinde askıya alınacak;
  • Şu an Arizona’daki Luke Hava Üssü ile Florida’daki Eglin Hava Üssü’nde F-35 uçaklarının kullanımı konusunda eğitim gören 42 Türk öğrencinin bu tarihe kadar ABD’yi terk etmesi istenecek,
  • F-35 Ortak Program Ofisi’ne ait olan bu üslere Türk Hava Kuvvetleri personelinin girişi yasaklanacak,
  • Haziran ayında ABD’ye gitmesi planlanan 20 pilot ile temmuz-kasım arasında gidecek 14 pilotun eğitim süreci askıya alınacak
  • 12 Haziran’da düzenlenecek ve F-35 programına ortak olan tüm hükümetler ile şirketlerin davet edileceği CEO yuvarlak masa toplantısına Türkiye katılmayacak
  • Türkiye’de F-35’ler için parça üreten firmalara yeni iş verilmeyecek; mevcut işler ‘alternatif kaynaklara’ aktarılacak.

Mektupta, pilotların eğitimi için “Bu eğitim gerçekleşmeyecek çünkü Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya alıyoruz; bu sistem konusunda artık yetkinlik elde etme gerekliliği kalmıyor” denildi.

“AKAR’A DAHA ÖNCE TELEFONDA DA SÖYLENDİ”

Dergiye konuşan yetkililerden biri, söz konusu adımların Shanahan ile Akar arasında yapılan bir telefon konuşmasında daha önceden görüşüldüğünü söyledi. Bir diğer yetkili ise Türkiye’nin bu ay sonunda veya temmuz başında sevkıyatı tamamlanacağı belirtilen S-400’lerden vazgeçmesi halinde, F-35 programı konusunda atılacak bu adımların tersine çevrilebileceğini vurguladı. Kaynak: ABD’nin Türkiye’ye S-400 yaptırımları sızdırıldı.